Eigen coronabeleid

YouTube mocht filmpjes met toespraak Baudet verwijderen

15 september 2021 18:17 Aangepast: 15 september 2021 18:32
Thierry Baudet (Archieffoto) Beeld © ANP

YouTube mocht twee filmpjes weghalen waarin Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet over de coronacrisis spreekt. De video's hoeven daarom niet terug online te worden gezet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Forum voor Democratie (FVD) uploadde de eerste video op 17 maart. Baudet hield toen een campagnebijeenkomst in Diemen, op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens zijn toespraak bekritiseerde hij onder meer het coronabeleid van het kabinet.

'Experimentele injecties'

De partij plaatste een ander filmpje op 3 juni. Daarin is te zien hoe Baudet zich tijdens een debat in de Tweede Kamer uitspreekt tegen de coronamaatregelen. Hij hekelt de lockdown, mondkapjes en de anderhalvemeterregel.

Ook noemt hij het coronavirus 'een griepvariatie'. De toegelaten coronavaccins zijn volgens Baudet 'experimentele injecties', terwijl het niet erkende dierenontwormingsmiddel Ivermectine in zijn ogen een 'prima' middel is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thierry Baudet sleept YouTube voor de rechter – heeft hij kans van slagen?

Tijdelijke schorsing

YouTube verwijderde het tweede filmpje op 15 juni. Het videoplatform vond het in strijd met de regels rond informatie over het coronavirus. Het eerste filmpje, uit Diemen, werd op 29 juni gedeletet van het platform. Bovendien kreeg FVD toen een tijdelijke schorsing. De partij kon via het account een week lang geen filmpjes plaatsen, geen berichten posten en geen livestreams tonen.

FVD tekende bij YouTube bezwaar aan tegen de verwijderingen en de schorsing, maar het bedrijf wees het protest af. Daarom stapte de partij naar de rechter. FVD vindt dat YouTube zich schuldig heeft gemaakt aan 'een ontoelaatbare inmenging in de uitingsvrijheid'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter verwijdert tweets Trump en blokkeert zijn account voor 12 uur

Daar ging de rechter niet in mee. YouTube mag zijn eigen coronabeleid bepalen, Forum heeft die regels overtreden en daarom was verwijdering en schorsing redelijk, oordeelde de rechter. YouTube is niet verplicht om Forum voor Democratie de gelegenheid te geven zijn achterban te bereiken, aldus de rechtbank.

De partij laat in een reactie weten 'enorm teleurgesteld' te zijn en zich te beraden op vervolgstappen. Daarbij sluit Forum niet uit 'een initiatiefwet in te dienen om censuur op sociale media langs parlementaire weg aan banden te leggen en zodoende de vrijheid van meningsuiting en de non-discriminatie gestand te doen'. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore