Rechtszaak gewonnen

Joey (12) mag eindelijk zijn meisjesnaam veranderen

15 september 2021 12:54 Aangepast: 15 september 2021 13:13
Joey, samen met moeder Nathasja Beeld © Privéfoto

Goed nieuws voor de 12-jarige Joey en zijn moeder. De rechter heeft besloten dat hij zijn meisjesnaam mag veranderen naar Joey. Volgens de wet mag dit pas op 16-jarige leeftijd, maar moeder Nathasja vocht dit aan, met succes. "Toen de rechter uitspraak deed, moest ik gelijk huilen van geluk."

Joey Kusters (12) werd geboren als meisje, maar toen Joey zo'n vier jaar oud was, begon hij zich te gedragen als een jongen. "Hij wilde geen meisjeskleren aan en zei zelf ook tegen iedereen dat hij een jongen was", vertelde moeder Nathasja eerder aan RTL Nieuws. "Ik dacht altijd dat het wel over zou waaien, maar dat was niet zo. Hij was niet gelukkig."

Iedereen weet dat Joey een jongen is

Drie jaar geleden startte daarom de transitie van Joey. Inmiddels slikt hij puberteitsremmers en weten klasgenoten en vrienden niet beter dan dat Joey een jongen is. 

Toch deed nog één ding Joey confronteren met zijn verleden: zijn naam. In alle brieven die hij tot nu toe kreeg en op zijn identiteitskaart stond nog zijn meisjesnaam. Dat moest veranderen, vonden Joey en zijn moeder. Maar volgens de wet mag een dergelijke naamsverandering pas vanaf 16 jaar. Daarom werd er een rechtszaak aangespannen, waarvan gisteren de uitspraak was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joey is nu een jongen, maar mag zijn meisjesnaam niet wijzigen

"Joey moest eerst in zijn eentje bij de rechter komen", vertelt Nathasja. "Hij deed zijn verhaal, waarom hij zo graag een andere naam wil, en later werd ik erbij geroepen. Ik vertelde dat ik zo bang was dat het verzoek werd afgewezen, omdat dit eerder ook al eens het geval was. Maar de rechter reageerde daar gelijk heel lief op. Ze zei: 'wees niet bang, ik ga gelijk uitspraak doen. Joey mag zijn naam wijzigen.'"

'Hij was heel blij'

De rechter kwam tot dat besluit, omdat uit de verslagen en gesprekken blijkt dat Joey geen enkele twijfel meer heeft over zijn gender. "Ik barstte gelijk in tranen uit, huilen van geluk. Joey was eerst nog even stil, hij had de uitspraak niet verwacht. Maar toen we buiten stonden, belde hij gelijk al zijn vriendjes, vriendinnetjes, opa's en oma's op. Hij was heel blij."

Joey Kusters Joey Kusters

Joey is volgens advocaat Moniek Kok van Huisman advocaten het tweede kind dat een dergelijke rechtszaak heeft gewonnen. Nathasja hoopt dat er velen zullen volgen. "Ik sta met veel ouders van transgenderkinderen in contact en ik weet dat dit een groot probleem is. Met deze uitspraak in de hand hoop ik dat het voor hen makkelijker wordt. En uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat er een wetswijziging komt zodat een rechtszaak niet eens meer nodig is."

Zo staat het nu in de wet:

In de Transgenderwet 2014 is geregeld hoe je je voornaam en geslacht kunt wijzigen in de Basisregistratie personen (BRP) en dus op je paspoort of rijbewijs. 

Het is tegenwoordig niet meer nodig om een geslachtsaanpassende behandeling te ondergaan. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en een deskundigenverklaring hebben.

Zo'n deskundigenverklaring kan gegeven worden door bijvoorbeeld een arts of psycholoog. Deze deskundige moet wel een speciale training hebben gevolgd en kijkt of de persoon om wie het gaat voldoende begrijpt wat de impact is van het wijzigen van je geslacht.

Bron: Transvisie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore