Ga naar de inhoud
Advies Gezondheidsraad

'Ultrafijnstof schadelijk voor gezondheid, nieuwe maatregelen nodig'

Vliegtuigen op Schiphol Beeld © ANP Foto

Er moet meer gebeuren om ultrafijnstof tegen te gaan. Dat is het dringende advies van de Gezondheidsraad. De huidige maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn niet voldoende. Zo zou bijvoorbeeld het zwavelgehalte in vliegtuigbrandstof omlaag moeten en mogen huizen niet te dicht in de buurt van drukke wegen gebouwd worden.

Sinds 2020 ligt er een akkoord om de hoeveelheid fijnstof in de lucht zo veel mogelijk terug te dringen. Deels zouden deze maatregelen ook helpen om de hoeveelheid ultrafijnstof te verlagen, maar niet voldoende. Daarom brengt de Gezondheidsraad vandaag een nieuw advies uit aan de overheid. 

Ultrafijnstof bestaat uit deeltjes die nog veel kleiner zijn dan 'gewone' fijnstof. Je kunt ze niet zien of ruiken. Via je longen kunnen ze dieper doordringen in je lichaam. Eenmaal in je bloedbaan, verspreiden ze zich gemakkelijk. 

Schadelijk voor de gezondheid van jong en oud

Eerder was onduidelijk wat de impact van ultrafijnstof is op de gezondheid. Uit recente onderzoeken blijkt niet alleen dat het meer risico op hart- en vaatziektes en longaandoeningen met zich mee brengt, maar het ook een negatief effect heeft op de groei van foetussen. 

'Meer
Belangrijke doodsoorzaak
'Meer doden door luchtvervuiling dan door roken'

Het advies is daarom ook de uitstoot te beperken. De deeltjes komen vooral voor in de buurt van vliegvelden, langs wegen, bij de scheepvaart en bij fabrieken.

Nieuwe maatregelen

De Gezondheidsraad geeft de overheid een aantal adviezen. Zo zou het zwavelgehalte in kerosine voor vliegtuigen moeten worden teruggebracht, zouden er meer elektrische voertuigen moeten komen en pleiten ze voor milieu- en uitstootvrije zones voor mobiele werktuigen. 

Ook adviseert de Gezondheidsraad om woningen niet meer in de buurt van drukke (snel)wegen te bouwen. Daarnaast willen ze graag dat ultrafijnstof structureel gemeten wordt, zodat er beter onderzoek gedaan kan worden naar de gezondheidseffecten.