Ga naar de inhoud
Stijgende zorgkosten

Belangrijke adviesraad waarschuwt kabinet: zorg kost in 2060 per Nederlander 16.000 euro

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een van de belangrijkste adviesraden van het kabinet waarschuwt voor de staat van de zorg. De kwaliteit staat onder druk en als er niets gebeurt kunnen de kosten voor de zorg in de komende veertig jaar bijna verdrievoudigen. "En dan moet één op de drie mensen in de zorg werken, vergeleken met één op de zeven nu."

Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Nu kost de zorg zo'n 6000 euro per Nederlander, in 2060 zal dat ongeveer 16.000 euro zijn.

Zorguitgaven
Lees ook:
Zorguitgaven met 475 euro omhoog door corona, maar zélf betaalden we minder

Tegen die tijd geven we niet 13 procent, maar ongeveer een kwart van de totale economie uit aan zorg. Dat komt onder meer door vergrijzing. "We moeten dan bijna onze hele welvaartsgroei inzetten voor de stijgende zorgkosten", concludeert de raad.

Personeel uit buitenland

Om meer mensen in de zorg te laten werken en de personeelstekorten zo veel mogelijk te beperken, zou de politiek kunnen regelen dat er meer mensen vanuit het buitenland naar Nederland komen om hier in de zorg te werken. Fiscale maatregelen en een goede balans tussen werk en thuis kunnen ook helpen om het vak aantrekkelijker te maken.

Op een paar onderwerpen is er geen uitstel meer mogelijk, waarschuwt de raad. "Zo moet de samenleving worden voorbereid op toenemende schaarste in de zorg en de noodzaak van keuzes."

SER
Lees ook:
SER waarschuwt: zorgkosten verdubbelen als er niks verandert

De Raad vindt dat er een 'collectieve kern' moet zijn van zorg die sowieso door moet gaan: langdurige ouderenzorg, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Als zorg daarbuiten valt, zouden mensen zelf meer moeten bijdragen.

'Zwaar onder de maat'

Zorg gaat om meer dan alleen geld, benadrukt de WRR ook. Door de aandacht voor de financiële kant zijn de kwaliteit en de toegankelijkheid van bijvoorbeeld de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg 'zwaar onder de maat geraakt'.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het niet eens met de analyse van de WRR. In de ogen van voorzitter Ad Melkert komen de adviezen neer op een oproep om te bezuinigen, en dat vindt hij onthutsend.

Bekijk ook: de zorg moet op de schop

05:58
De zorg in Nederland is te veel een verdienmodel geworden, blijkt uit deze video van vorig jaar. Bovendien is lang niet elke behandeling ook echt nodig om patiënten er weer bovenop te krijgen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit.