'Bijzonder besluit'

Julio Poch 'blij' met onverwachte compensatie van Grapperhaus

15 september 2021 00:18 Aangepast: 15 september 2021 06:17
Ex-Transaviapiloot Julio Poch, ter illustratie. Beeld © EPA

Julio Poch is volgens zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops 'blij' met de financiële compensatie die hij van de overheid zal krijgen. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus kondigde de compensatie gisteren onverwacht aan tijdens een Kamerdebat.

Ook de advocaten van Poch waren verrast, zeiden ze vlak na het debat aan tafel bij Jinek. Poch zelf zit in Spanje, maar ze hebben hem meteen gebeld. Het 'gebaar om humanitaire reden' van de minister spreekt hem aan.

Verdacht van betrokkenheid bij 'dodenvluchten'

Hoe zat het ook alweer? De voormalige piloot Julio Poch werd in Argentinië verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur in de jaren tachtig uit vliegtuigen werden gegooid. 

Nederland mocht Poch destijds niet zelf uitleveren aan Argentinië, maar had wel informatie verstrekt aan Spanje om hem te kunnen aanhouden zodra Poch daar was voor zijn werk. Hij werd in 2009 gearresteerd en uiteindelijk na acht jaar voorarrest vrijgesproken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twijfel over rol overheid in zaak Julio Poch

'Had eerder gekund'

Knoops vindt de stap ook te waarderen, maar vindt wel dat die eerder had gekund. De twee advocaten prezen de Tweede Kamer, die volgens hen goed werk had geleverd in deze kwestie en aandrong op genoegdoening.

Grapperhaus zegde toe dat de overheid een dubbel standaardbedrag voor elke dag onterechte detentie zal geven, evenals een tegemoetkoming in zijn advocaatkosten.

Onschuldig vast

Poch zat acht jaar onterecht vast en eiste excuses van de Nederlandse staat, zoals te zien is in deze video (van ruim twee jaar geleden): 

Knoops had net aangekondigd een bodemprocedure te beginnen tegen de Staat. Het is de advocaten nog niet duidelijk hoeveel geld de Nederlands-Argentijnse ex-piloot tegemoet kan zien.

Einde aan lange lijdensweg

"Het is een eenzijdig besluit, wij zijn er niet in gekend". Volgens Geert-Jan Knoops gaat Poch serieus naar het besluit van de minister kijken. "Wat vanavond is gebeurd, is bijzonder" aldus Knoops. Hij hoopt dat deze ontwikkeling een eind maakt aan de lange lijdensweg van zijn cliënt.

5 miljoen euro

Drie jaar geleden had Knoops berekend dat de schade van Poch ongeveer 5 miljoen euro is. Daarbij ging het om inkomstenderving en onder meer reputatieschade. Carry Knoops wijst erop dat Grapperhaus met zijn toezegging geen schuld van de overheid erkent.

Een commissie die de zaak onderzocht, concludeerde dat Nederland niets onrechtmatigs had gedaan. Zowel de advocaten als de Tweede Kamer hebben forse kritiek op het onderzoek en de bevindingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningshuis wist van onderzoek naar piloot Julio Poch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore