Versoepelingen

Onbegrip over vroege sluiting nachtclubs: 'Tot 12 uur, dat is een kinderdisco'

14 september 2021 22:55 Aangepast: 14 september 2021 22:57
Archiefbeeld van Paradiso. Beeld © ANP

Nachtclubs en discotheken mogen vanaf 25 september hun deuren openen. Maar ze moeten wel om 00.00 uur dicht. En dat kan niet bij iedereen op begrip rekenen. "Een nachtclub die tot middernacht open is, is geen nachtclub. Dat is een kinderdisco."

Het kabinet kondigde vanavond een aantal nieuwe maatregelen en versoepelingen aan, waarvan de meeste op 25 september ingaan.

Zo is er op het gebied van evenementen weer heel wat mogelijk, als bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien. En ook nachtclubs en discotheken mogen dus weer open, al moeten ze om middernacht weer dicht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn alle nieuwe versoepelingen én maatregelen op een rij

Vreemd, vindt een aantal feestgangers. "Corona sluimert in de krochten van de discotheek tot 00:00, dus het is maar veilig tot dan. Een logische beslissing dus", schrijft iemand op Instagram. 

Die laatste reactie is precies waar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bang voor is. Ze vreest dat de maatregel de geloofwaardigheid van het coronabewijs kan aantasten, dat vanaf 25 september nodig is om toegang te krijgen tot onder meer de horeca. "Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten om 23.30 wel werken, maar om 00.30 niet?"

Bekijk ook: coronamaatregelen - testen blijven gratis, mondkapjesplicht op perrons vervalt

Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden in de persconferentie nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

Halsema vreest ook dat de maatregel jongeren demotiveert om een coronavaccinatie te nemen. "Juist jongeren, bij wie de vaccinatiegraad laag ligt, zouden op allerlei manieren verleid moeten worden om de prik te laten zetten. Aanhoudende sluiting van clubs en nachtzaken vermindert mogelijk de motivatie", laat ze weten via een woordvoerder.

De Amsterdamse burgemeester vraagt het kabinet om de maatregel nog eens tegen het licht te houden. "Het verlangen van jongeren om eindelijk hun sociale leven weer te beginnen moet serieus genomen worden. De nachthoreca betaalt bovendien al heel lang een enorm hoge prijs voor de coronacrisis."

Halsema kan op bijval rekenen. "Huh... normaal ga je pas rond 0.00 überhaupt van huis om na de club te gaan", schrijft iemand op Twitter. "Wedden dat Hugo de Jonge nog nooit van z'n leven in een nachtclub is geweest?", twittert en ander.

Sommige evenementen zijn vanwege de nieuwe regels al afgelast. Zo gaat AMF, het grootste feest op het Amsterdam Dance Event, niet door omdat maximaal 75 procent van de zaalcapaciteit mag worden gebruikt en omdat het feest om 00.00 uur moet stoppen. 

Ook de organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen 'niet uit te leggen zijn'.

"Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zegt de organisator van de protestbeweging. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?" Goossen zegt graag aan morele oproep te willen doen aan de Tweede Kamer, want: "Dit beleid klopt gewoon niet meer."

Toch zijn er ook clubs die er een positieve draai aan geven. Zo gaat dans- en nachtclub Perron in Rotterdam gewoon wat vroeger open. 'Vroeg pieken is het nieuwe uitgaan, dus we gaan open van 18:00 - 00:00.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij hebben geen QR-code: 'Mensen zoals wij worden vergeten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore