Lastige keuzes

Jongeren vanwege klimaatcrisis angstig voor toekomst: 'Ik voel mij machteloos'

14 september 2021 18:17 Aangepast: 14 september 2021 18:39
Tess, Cecile en Fadi. Beeld © Eigen foto's

Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat de meeste 16- tot 25-jarigen zich zorgen maken over de toekomst vanwege de klimaatcrisis. Fadi (26), Cecile (25) en Tess (19) doen dat ook, maar ieder op hun eigen manier. "Soms denk ik wel na over hoe handig het is om een huis te kopen op een plek die in principe over vijftig jaar onder water ligt."

Vanwege de klimaatcrisis zijn 4 op de 10 mensen bang om kinderen te krijgen, blijkt uit een grote studie over klimaatangst onder jonge mensen (16-25). De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in The Lancet, een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen in geboortestaking om klimaat: 'Ik wil geen kind in onveilige wereld'

10.000 jongeren uit tien verschillende landen deden mee aan het onderzoek. Driekwart van hen ziet de toekomst vanwege de klimaatcrisis als 'beangstigend' en 6 op de 10 vindt dat de overheid hen niet voldoende beschermt. Ze voelen zich bedrogen.

Het zijn uitspraken waar Cecile (25), werkzaam in een cultureel centrum, zich deels in kan vinden. "Ik ken vrienden die omdat ze de toekomst niet rooskleurig inzien, geen kinderen willen. Maar ik heb al mijn hele leven kinderen gewild. Ik denk niet dat dat de oplossing is van het probleem."

Cecile. Cecile.

Maar het gevoel dat de overheid de jonge mensen niet voldoende beschermt, deelt ze wel. "Ik denk dat de overheid nog te veel keuzes maakt die geleid worden door belangen van grote bedrijven. Terwijl ik denk: 'Hallo, er moeten radicaal dingen veranderen'.

'Geen goed leven'

Tess (19), student graphic design, wordt heel bang als ze denkt aan de toekomst. En kinderen, wil ze dan ook absoluut niet. "Dat vind ik asociaal. Stel ik krijg over vijf tot tien jaar kinderen, dan kunnen zij tegen de tijd dat ze volwassen worden geen normaal leven meer leiden. Dat kan niet. Op de manier waarop we nu bezig zijn, gaan ze niet lang een goed leven leiden."

Tess. Tess.

"Ik heb mijzelf er al op ingesteld dat ik niet veel ouder ga worden dan 60 jaar. Vooral omdat er weinig wordt gedaan aan de klimaatproblematiek vanuit de overheid, maak ik eigenlijk al mijn besluiten met het idee dat ik toch niet heel lang ga blijven."

'Voel mij niet onveilig'

Fadi (26), financieel coach bij een bank, weet dat klimaat een belangrijk onderwerp is en aandacht verdient, maar weet ook dat zijn interesses daar niet liggen. "Daardoor ben je misschien ook minder angstig voor eventuele dingen die in de toekomst kunnen gebeuren wat betreft het klimaat."

"Ik ga niet opeens mijn hele leven overhoop gooien en andere keuzes maken. Als ik iets kan doen, doe ik dat, want alle kleine beetjes helpen. Maar ik ga niet opeens een ander leven leiden. Wat dat betreft ben ik een makkelijk persoon."

Fadi. Fadi.

Hij denkt dat dat heel erg aan hemzelf ligt. "Ik weet dat je de klimaatproblemen niet met een korreltje zout moet nemen. Maar ik denk niet dat ik het verschil ga maken. Zo voel ik mij niet onveilig, als ik nu naar mijn eigen leven kijk. Dus kan ik mij ook moeilijk voorstellen dat dat in de toekomst wel het geval is. Als ik hoor over de gevolgen van de klimaatcrisis, schrikt mij dat niet af. Ik raak er niet van in paniek."

'Nog niet écht bang voor toekomst'

Ook Cecile vindt de toekomst door de klimaatcrisis nog niet echt beangstigend, maar ze denkt er wel over na. "Utrecht wordt waarschijnlijk de nieuwe kustlijn. Dus hoe handig is het om een huis te kopen op een plek die in principe over vijftig jaar onder water ligt. Dat zit wel in mijn hoofd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles overhebben voor beter milieu? 'Meer dan twee kinderen kan echt niet meer'

Passieve rol overheid

Caroline Hickman, co-hoofdauteur van de studie zegt tegen The Guardian dat de studie een beangstigend beeld schetst van de grote klimaatangst onder kinderen en jongeren. "Het suggereert dat psychisch leed bij jongeren verband houdt met een passieve rol van de overheid. De angst van de jongeren en kinderen is een volkomen rationele reactie", zegt ze.

Ze vindt dat regeringen nog te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. "Wat moeten overheden nog meer horen om actie te ondernemen?"

Bekijk ook: dit is wat er in het klimaatrapport van IPCC staat

De klimaatverandering is overal ter wereld zichtbaar en gaat ongekend hard. Dat is een van de conclusies van wetenschappers in het klimaatpanel van de Verenigde Naties. In deze video leggen we je uit waar de onderzoekers voor waarschuwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore