Ga naar de inhoud
Gestompt en in gezicht geslagen

Beurzen studentencorps ingetrokken na mishandeling bij ontgroening

Na de recente geweldsincidenten bij de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. hebben de onderwijsinstellingen in de hoofdstad de toegekende bestuursbeurzen ingetrokken voor dit collegejaar. Ook mag de vereniging de komende tijd zichzelf niet promoten of leden werven.

Dit staat in een brief die vanmiddag verzonden is aan de senaat van het corps, schrijft Het Parool. De brief is afkomstig van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam.

'Afschuw'

"Wij spreken onze afschuw uit over de incidenten die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden binnen uw vereniging en betuigen onze steun aan de slachtoffers", schrijven ze. "In het gesprek bleek dat u als senaat van A.S.C./A.V.S.V. onvoldoende grip heeft op wat er binnen (de kennismakingstijd van) de disputen plaatsvindt. Hierdoor is de daadwerkelijke omvang van de misstanden nog onzeker." Ze schrijven ook dat de slachtoffers  steun kunnen krijgen als ze aangifte willen doen.

Studentencorps
Lees ook:
Studentencorps Amsterdam schorst leden na mishandeling bij ontgroening

Uit de brief komt naar voren dat in ieder geval bij zes disputen ernstige incidenten hebben plaatsgevonden waarbij sprake is geweest van fysiek geweld. Studenten die lid wilden worden, zouden zijn mishandeld en vernederd. Ze werden gestompt, getrapt en in het gezicht geslagen. "Het is een wonder dat niemand als gevolg van dit handelen is opgenomen in het ziekenhuis."

De slachtoffers hadden wel letsel, zoals blauwe plekken, mank lopen, wonden en striemen, staat in de brief. 

Leden geschorst

Naar aanleiding van meldingen over grensoverschrijdend gedrag is de ontgroening eerder deze maand per direct stopgezet. Het Amsterdamse corps heeft vorige week meerdere leden geschorst die zich hoogstwaarschijnlijk hebben misdragen tijdens de ontgroening. 

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is met ongeveer 2700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Nederland met . De ontgroeningen van dit corps liggen al langer onder vuur. Zo belandden drie aspirant-leden in 2016 in het ziekenhuis, nadat ze onder meer in de gracht moesten zwemmen en tussen afval moesten slapen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.