'Laffe brandstichtingen'

Opeens staan er 20 auto's in lichterlaaie in Ede: 'Dit is echt extreem'

14 september 2021 16:55 Aangepast: 14 september 2021 17:54
Beeld © ANP

In de wijk Veldhuizen in Ede is de woede groot: afgelopen nacht hebben brandstichters enorme schade aangericht. Twintig auto's gingen in een mum van tijd in vlammen op. Wat is er aan de hand? "Dit is natuurlijk echt absurd gedrag." Verslaggever Robin van Hijfte was in de getroffen buurt.

De branden woedden om 00.15 uur op zes verschillende plekken in de wijk. En dat maakte het voor de bestrijding lastig: "Op meerdere plekken stonden gelijktijdig auto's in brand", vertelt Lammert Flier, woordvoerder van de brandweer.

De politie en brandweer schaalden direct op en ook de politiehelikopter vloog boven de wijk ter ondersteuning. 

Schade aanzienlijk

"Er waren veel mensen op straat, dit doet echt wat met de buurt. Wij hebben geprobeerd te redden wat we konden redden. Maar goed, een auto die naast een brandende auto staat, loopt ook al veel schade op. Dus de schade is aanzienlijk."

In deze straten was het raak: Langenhorst (7 auto’s), Luynhorst (4 auto’s), Katenhorst (3 auto’s), Kannenveld/Grote Veld (2 auto’s), Lunenburg (3 auto’s) en de Koelhorst (1 auto). 

De branden leidden tot grote beroering. Er hing enorme stank in de wijk, mensen wilden hun auto die dichtbij een brandende auto stond, nog verplaatsen. Maar dat mocht niet, de brandweer vond het te gevaarlijk.

Emotionele waarde

Ook een opgeknapte VW-oldtimer raakte zwaar beschadigd. "Een levenswerk. Het busje heeft grote emotionele waarde. De eigenaar zelf wil er niet over praten", zegt een omwonende.

Een ander vertelt dat hij de daders gezien heeft. "Ik hoorde glasgerinkel. Toen ik omkeek zag twee vlammen. Ik zag één jongen weglopen en achter op een scooter springen. Er stond ook een scooter voor en ze reden hard weg."

Burgemeester: laffe brandstichting

Burgemeester René Verhulst van Ede is woest. "Ik kijk met afschuw naar deze laffe brandstichtingen in de wijk", laat hij in een reactie weten. "Dit is natuurlijk echt absurd gedrag, 20 auto’s beschadigd en tientallen mensen hierdoor getroffen. Echt te zot voor woorden dat je jezelf de vrijheid geeft om andersmans eigendommen zo te vernielen."

Hij roept iedereen op aangifte te doen. "Ik ga in overleg met politie en het OM over de noodzakelijke maatregelen."

Wat is er aan de hand in de wijk? In Veldhuizen zijn vaker branden geweest, weet Marco Gerritsen van het Buurtpreventieteam Ede. Zijn team van 26 vrijwilligers houdt een oogje in het zeil in zeven verschillende wijken van de stad.

Wat er afgelopen nacht is gebeurd, noemt hij 'zeer extreem'. "Het is een tijdje rustig geweest, maar waarschijnlijk heeft iemand zich weer verveeld nu", zucht hij.

Problemen door jongeren

Vijf jaar geleden werd dezelfde wijk opgeschrikt door autobranden. Een groep jongeren zorgde toen voor problemen rond een leegstaand winkelcentrum, en er gingen vijftien auto's in vlammen op.

De politie zegt in het onderzoek alle opties open te houden, maar dat het niet voor de hand ligt dat er een verband is met die brandstichtingen uit 2016. "Dat is al lang geleden en de afgelopen jaren is het rustig geweest in de wijk", zegt een woordvoerder.

Ook de gemeente merkte dat het de afgelopen tijd rustig was. "Waar we heel blij mee waren. Dit komt dus echt als een verrassing. Zover wij nu kunnen zien is er geen verband met eerdere branden", zegt een woordvoerder.

Maar wie is er verantwoordelijk voor? "Dat is gissen", zegt Gerritsen van het buurtpreventieteam. "Het is duidelijk brandstichting: iemand kickt er kennelijk op dat andermans spullen in brand staan."

Surveillances

Het team houdt surveillances en staat in contact met de wijkagenten en de gemeente. "We laten ons zoveel mogelijk zien. De bedoeling is dat mensen ons weten te vinden als er iets is. We spreken jongeren, ouderen, en lopen op verschillende tijdstippen rond. Overdag of 's nachts. Dat zijn geen vaste tijden, want we willen kwaadwillenden niet wijzer maken."

En dat heeft effect, zegt Gerritsen. "Anders was ik er allang mee gestopt." Maar toch ging het afgelopen nacht behoorlijk mis. Dat is pijnlijk voor Gerritsen. "We kunnen niet 24/7 in de wijk liggen, dat is lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toename autobranden: 'Dader vaak blanke man, maar geen pyromaan'

Hij wil zich graag inzetten om te voorkomen dat het vaker gaat gebeuren. En hij raadt bewoners aan om camera's op te hangen bij de voordeur. "Wie camerabeelden heeft, sporen we aan die aan de politie te verstrekken."

Politiewoordvoerder Job Heinen zegt dat er een groot onderzoek is gestart naar de brandstichtingen. Er zijn nog geen verdachten in beeld. "We zijn in gesprek met getuigen, we zijn sporenonderzoek aan het doen bij de auto’s en beelden aan het bekijken. We hopen dat dat ons iets gaat vertellen over de toedracht en de personen hierachter."

Wie doet zoiets?

Lydia Dalhuisen, docent forensische psychologie aan de Universiteit Utrecht, deed onderzoek naar brandstichtingen. "Er zijn vijf verschillende groepen die branden stichten", vertelde ze eerder tegen RTL Nieuws.

Veruit de grootste groep, 45 procent van de brandstichters, zijn de vandalen. "Die daders zijn gemiddeld zo'n jaar of 15. Zij doen dat vaak op uitgaansavonden of met oud en nieuw. Het heeft onder meer te maken met stoer doen. Zulke branden worden soms groter dan de bedoeling is, doordat een brand overslaat."

De tweede groep is de psychisch gestoorden, zegt Dalhuisen. Zij steken bijvoorbeeld iets in brand tijdens een waan of psychose. De derde groep: "De relationele brandstichters. Die handelen uit wraak. Zij hebben bijvoorbeeld ruzie met een ex-partner, de buren of een werkgever en steken huizen of bedrijfspanden in brand. Zij zijn echt kwaadaardig."

Groep vier wordt gevormd door de opportunisten, 'die hebben voordeel van brandstichting'. "Het in brand steken om geld van de verzekering op te strijken of om bijvoorbeeld de sporen in een vluchtauto na een misdaad te wissen."

De laatste groep, slechts 5 procent van de brandstichters, doet het 'om hun fascinatie voor vuur te bevredigen'. "De brand is het doel op zich." Een deel hiervan is pyromaan, die een onweerstaanbare drang hebben om brand te stichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore