Voor velen niet nodig

Gezondheidsraad: derde prik alleen zinvol voor mensen met afweerstoornis

14 september 2021 11:29 Aangepast: 14 september 2021 11:32
(Archieffoto) Beeld © ANP

De Gezondheidsraad adviseert om sommige groepen een extra vaccin tegen Covid-19 te geven. Het gaat om mensen met een afweerstoornis die niet of nauwelijks afweerstoffen hebben aangemaakt na de eerste vaccinaties. Het gaat bijvoorbeeld om transplantatiepatiënten.

Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om andere groepen een zogenoemde 'booster' te geven als de effectiviteit van de vaccins tegen de ziekte afneemt. Dat is op dit moment nog niet het geval, zegt de raad, maar kan op zeker moment wel nodig zijn.

De raad: "Naar verwachting zullen de groepen die als eerste zijn gevaccineerd in Nederland – te beginnen met de oudsten – ook als eerste in aanmerking komen voor een boostervaccinatie. De raad adviseert hierop te anticiperen."

Geen immuunrespons bij sommigen

De Gezondheidsraad stelt dat er bij een deel van de mensen met een niet goed werkend immuunsysteem nu onvoldoende of geen immuunrespons te zien is na de eerste vaccinaties. "Een derde dosis kan de immuunrespons verhogen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde prik 'niet dringend noodzakelijk', zegt de EMA

Voor de overige bevolking is een derde prik op dit moment niet nodig. "De bescherming van sommige Covid-19-vaccins tegen infectie is in de loop van de tijd wel enigszins afgenomen, maar dat geldt niet voor de bescherming tegen ernstige ziekte. Die bescherming is nog altijd onverminderd hoog, zo laten de huidige gegevens zien, ook voor de deltavariant", stelt de raad.

Bescherming nog altijd hoog

Voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad stelt dat gevaccineerden nog altijd voor 95 procent beschermd zijn tegen ziekenhuisopname en 97 procent tegen ic-opname. "Ook bij mensen bij wie de vaccinatie vijf maanden geleden al is afgerond."

Bekijk ook: Laten tieners zich vaccineren tegen corona? 'Ik twijfel nog'

Om de primaire vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, kunnen tieners zich ook laten prikken.

En het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden is volgens de Gezondheidsraad het doel van de vaccinatiecampagne. "Niet het voorkomen van milde infectie of de overdracht van het virus."

Primaire vaccinatiegraad ook in buitenland

De conclusie van de Gezondheidsraad is dus dat de bescherming tegen Covid-19 voor veel mensen niet verbeterd wordt met een derde prik: "De primaire vaccinatiegraad heeft hier meer effect op, zowel binnen Nederland als wereldwijd." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore