Landsadvocaat: intrekken vergunningen van boeren kan snel helpen tegen stokstofcrisis

Om de stikstofcrisis aan te pakken, is het 'onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging' van vergunningen van boerderijen die dichtbij een beschermd natuurgebied liggen. Dat heeft de landsadvocaat geschreven in een advies aan het ministerie van Landbouw.
Dat bevestigt het ministerie na berichtgeving van het AD. Eerder lekten al twee voorstellen uit van het kabinet om de stikstofcrisis op lange termijn aan te pakken.
'Onteigenen heeft ingrijpende gevolgen'
In de varianten wordt het onteigenen van boeren als optie besproken, 'maar daarbij wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen daarvan, en op het feit dat onteigeningen tot langdurige procedures aanleiding kunnen geven', zegt de landsadvocaat. "Maar vanuit juridisch perspectief kan dat geen reden zijn om die instrumenten niet in te zetten."

Tegenvaller voor kabinet: veehouderij stoot meer stikstof uit dan gedacht
De landsadvocaat, die de staat in juridische procedures bijstaat, schrijft verder dat het intrekken van een vergunning sneller is dan het onteigenen van boeren.
Minder stikstof
Onteigening kan jaren duren, maar 'met intrekking kan snel een effectief resultaat worden bereikt: minder depositie'. Met die term wordt stikstof bedoeld die neerkomt op de natuur.