Ga naar de inhoud
Concertorganisator

De Jonge vroeg MOJO 'geen dance-events meer te organiseren'

Een protestmars in Amsterdam vanwege de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vroeg concertorganisator MOJO gisteren in een gesprek om 'geen dance-events meer te organiseren'. "Eigenlijk werd er verzocht om het dansen te verbieden", vertelde de directeur van de organisatie, Ruben Brouwer, gisteravond aan tafel bij Op1.

Gisteren lekten de versoepelingen uit die vandaag tijdens een persconferentie gepresenteerd zullen worden. De 1,5-meter-maatregel verdwijnt en ook ongeplaceerde evenementen in grote zalen mogen weer doorgaan, zolang ze niet meer dan 75 procent van de capaciteit gebruiken.

'Bizar gesprek'

Ruben Brouwer vertelde gisteravond aan tafel bij Op1 over een 'bizar gesprek' dat hij met De Jonge had over de maatregelen. "Op de inhoud zijn we inmiddels wel uitgepraat", zei Brouwer daarover:

"Als je de discussie wil aangaan, wordt er weer gezegd: maar het OMT! Terwijl het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom die regel van maar 75 procent publiek wordt aangehouden. Wij stellen daar een heel onderzoeksrapport tegenover, geschreven vanuit Fieldlab met hulp van het OMT, waarin staat dat die 75 of 100 procent geen verschil maakt."

Naar rechter

Brouwer sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. "Het kabinet weet heel goed dat met die 75 procent bezetting geen goed evenement kan worden georganiseerd. Je kan alleen met veel materialen iets goeds neerzetten. Pas in de laatste 10 procent van de bezoekers houd je soms geld over."

Festivalorganisator
Lees ook:
Festivalorganisator ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

MOJO moet met de huidige coronaregels weer veel concerten afzeggen. "We hadden een tournee van Doe Maar gepland staan, 30.000 kaarten verkocht. We zouden nu dus 7500 mensen moeten gaan afbellen en dan een verliesgevende tournee afmaken."

Klein risico

De MOJO-baas snapt niet waarom het demissionaire kabinet zo dwarsligt. "We hebben aantoonbaar bewezen dat het risico bij een concert of evenement kleiner is dan wanneer je thuis mensen ontvangt. We werken met toegangsbewijzen, we weten wie onze kaarten hebben gekocht. Al die maatregelen maken het risico aantoonbaar klein dat er mensen worden besmet."

Bekijk ook: dit zijn de nieuwe versoepelingen

03:27
Festivals, volle voetbalstadions, uiteten zonder afstand te houden: vanaf 25 september mag het allemaal weer, als je een coronabewijs laat zien. Anderhalve meter afstand houden is dan niet meer nodig volgens het kabinet.