De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een internationale prijs in de wacht gesleept. Hij krijgt de World Mayor Prize vanwege zijn manier van besturen. Aboutaleb: "Ik vind het een hele bijzondere onderscheiding. Ik ben vooral dankbaar."
De in Londen gevestigde stichting City Mayors Foundation, een internationale denktank die zich bezighoudt met lokaal bestuur, reikt de prijs, een beeldhouwwerk, om de twee jaar uit. Naast Aboutaleb krijgt ook Philippe Rio, burgemeester van het Franse Grigny, de prijs.
Gelijke rechten
Aboutaleb is sinds januari 2009 burgemeester van Rotterdam. Om 10 over 7 vanavond werd hij gemaild door de organisatie met het bericht dat hij de prijs had gewonnen.
Dat had hij niet verwacht, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik moet zeggen dat ik het een hele bijzondere onderscheiding vind. Ik wist dat ze ermee bezig waren want de organisatie had nogal wat vragen gesteld aan mensen om me heen. Maar als je weet dat het gaat om enorme diversiteit aan burgemeesters uit de hele wereld is het laatste dat je verwacht dat de keus op jou valt."

Toch gebeurde dat, omdat Aboutaleb alle burgers volgens de stichting als 'Rotterdammers' behandelt, 'ongeacht hun afkomst en achtergrond'.
"Beide burgemeesters delen een sterke overtuiging dat het hooghouden van de waarden vrede, vrijheid, gelijke rechten en menselijke waardigheid essentieel zijn voor sociale samenhang", stellen de juryleden.
'Fijn dat dit opvalt'
Daar herkent Aboutaleb zich in. Hij moet meteen denken aan de gang van zaken rond Charlie Hebdo, zegt hij. De wereld was in shock, en hij mocht een toespraak houden voor de mensen in zijn stad.
"Ik mocht een verhaal houden wat een soort begrip opleverde voor veel mensen die verdriet en pijn voelden en daarmee gehoor wilden krijgen bij hun burgemeester. Volgens mij deed het erkennen en adresseren van die pijn veel goeds met mensen. Je doet het omdat dat onderdeel is van de manier waarop je in het leven staat als burgemeester, maar het is fijn als dat opvalt."
Bekijk ook: Aboutaleb tegen relschopper: 'Meld je, dan praat ik met je'
Daarnaast hebben beide burgemeesters volgens de juryleden 'uitzonderlijk leiderschap' getoond tijdens de coronapandemie, 'vanaf het begin beseffend dat het virus de kwetsbaarste delen van de samenleving kan bedreigen'.
"Ahmed Aboutaleb, een van de langst dienende en meest gerespecteerde burgemeesters van Europa, heeft de stad Rotterdam sinds 2009 geleid met moed, geduld en nederigheid", aldus Tann vom Hove van de stichting.

Of de prijs een hoogtepunt is in zijn carrière? "Dit kleurt het in. Ik hoop dat het Rotterdam goed doet. Dat het nationale en internationale erkenning oplevert."
'Goed voor Rotterdam, goed voor Nederland'
Aboutaleb wil graag dat de wereld positief naar de stad kijkt. "Dat in de stad mooie dingen gebeuren, dat hier met barmhartigheid leiding wordt gegeven aan de stad. Ik hoop dat dat een beetje de uitstraling wordt. Dit is goed voor de stad, maar ook goed voor Nederland."
De prijs moet ergens op het stadhuis komen te staan, zegt hij. Misschien wordt morgen ook nog een klein feestje gevierd. "Maar woensdag gaan we over tot de orde van de dag."