'Ontluisterend beeld'

Artikel over kroongetuige Nabil B. gepubliceerd, na toestemming rechter

14 september 2021 04:13 Aangepast: 14 september 2021 04:32
Peter Schouten, de advocaat van Nabil B. Beeld © ANP

Kranten en sites van ADR Nieuwsmedia hebben vanochtend een artikel gepubliceerd over kroongetuige Nabil B. en zijn familie. De rechtbank in Amsterdam besloot gisteren dat publicatie door mocht gaan, na een kort geding van advocaat Peter Schouten. Het AD schrijft dat het artikel 'een ontluisterend beeld' van B. geeft.

In het stuk wordt geciteerd uit appberichten die Nabil B. de afgelopen jaren met zijn familie uitwisselde. Een van de verslaggevers van het AD zegt inzage te hebben gehad in duizenden berichten die tussen de kroongetuige, familieleden en zijn vriendin zijn uitgewisseld.

Kort geding

Peter Schouten, de advocaat van B., had een kort geding aangespannen tegen publicatie. Dat proces begon gisteren om 20.00 uur achter gesloten deuren, omdat informatie die besproken werd mogelijk schadelijk kon zijn voor de kroongetuige. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.

Schouten vond dat een aantal zaken in de voorgenomen publicatie 'tendentieus, vals en/of onjuist' zijn, schreef het AD. "Het belang van de vrijheid van meningsuiting weegt zwaarder dan het belang van het beschermen van de eer en de goede naam van eisers", stelde de rechter.

Wel moest een datum in het artikel worden aangepast en is een zin in overleg tussen Schouten en de krant anders geformuleerd.

'Ontluisterend beeld'

Het artikel waar het kort geding gisteren over ging is vanochtend – na toestemming van de rechter – gepubliceerd. Het is hier te vinden. Volgens het AD werpt het een nieuw licht werpen op de rol die de kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces speelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het Eris-proces rond 'moordmakelaars' Caloh Wagoh: 5 vragen en antwoorden

'Geen tijdsverspilling'

Dat sommige passages zijn aangepast zorgde er volgens Schouten voor dat het kort geding "geen tijdverspilling was", zei de advocaat gisteravond. 

Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD, liet weten blij te zijn en er "alle vertrouwen in te hebben gehad dat het gepubliceerd zou mogen worden".

Marengoproces

Het Marengoproces draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen, pogingen en voorbereidingen daartoe. Het liquidatieproces wordt vandaag hervat, voor het eerst sinds de dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Bekijk in deze video – gemaakt in maart van dit jaar – waar het Marengproces over gaat: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore