Urk

Hoogleraar over jongeren in nazikledij: wel smakeloos, niet strafbaar

13 september 2021 19:08 Aangepast: 13 september 2021 19:16
Beeld © Getty Images

De jongeren in Urk die tijdens een coronaprotest in nazikledij rondliepen, zijn waarschijnlijk niet strafbaar. Dat zegt emeritus hoogleraar strafrecht en strafrechtproces Theo de Roos. "Je kunt er van alles van vinden. Dat het walgelijk en smakeloos is. Maar dat betekent niet automatisch dat het strafbaar is."

In WhatsAppgroepen in Urk gaan beelden rond van jongeren in nazikledij en van een jongen in een boevenpak met een Jodenster, die 'onder vuur' werd genomen.

Op een andere foto poseren acht jongeren op een rij op een industrieterrein. Twee van hen dragen een lange zwarte jas en iedereen lijkt zwarte regenlaarzen aan te hebben tot aan de knieën. De kleding heeft kenmerken uit het nazitijdperk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren in Urk in nazikledij: gemeente doet onderzoek

De jongeren zouden volgens de gemeente Urk in de kleding protesteren tegen de coronamaatregelen en er is een onderzoek gestart naar de strafbaarheid van de taferelen. Maar waarschijnlijk is het niet strafbaar, zegt De Roos.

'Het gaat om de context'

"In de rechtspraak wordt alles contextueel bekeken. Nazisymbolen zoals een hakenkruis meevoeren is al gauw strafbaar. Maar als ik de raadsman van deze mensen was, zou ik een vrij sterk argument hebben", zegt hij. 

Dat argument is dat het de jongeren júist niet ging om het propageren van het nazigedachtegoed. "Dat ze juist wilden aangeven dat wat de overheid nu met het coronabeleid doet, net zo erg is als het naziregime. Dat is een heel andere strekking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strafrechtelijk onderzoek naar nazi-aapje en geiten met hakenkruizen in Russisch circus

Dat kun je als walgelijk en misplaatst ervaren, zegt hij. "Je kunt denken: hoe kom je erbij om het coronabeleid op één lijn te stellen met de massale vernietiging van joden tijdens Tweede Wereldoorlog. Dat kun je smakeloos en zwaar overdreven vinden."

Vrijheid van meningsuiting

Maar binnen de vrijheid van meningsuiting mag je ver gaan, zegt hij. "Je mag schokken. Dat is iets anders dan dat het strafbaar is."

Het wordt wel strafbaar wanneer nazisymbolen worden gebruikt om te laten zien dat je het eens bent met het gedachtegoed, zegt De Roos. "Dat je dat belangrijk en goed vindt. Of als je joden discrimineert door eraan te refereren."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore