'Coronaprotest'

Jongeren in Urk in nazikledij: gemeente doet onderzoek

13 september 2021 17:56 Aangepast: 13 september 2021 19:35
Beeld © Screenshot Snapchat

In WhatsAppgroepen in Urk gaan beelden rond van jongeren in nazikledij en van een jongen in een boevenpak met een Jodenster, die 'onder vuur' werd genomen.

Dat meldt De Stentor. De gemeente Urk heeft de beelden gezien en onderzoekt met de politie en het Openbaar Ministerie of de acties op de beelden strafbaar zijn.

Protest coronamaatregelen

Volgens de gemeente gaat het om een kleine groep jongeren die demonstreerde tegen de coronamaatregelen. "De manier waarop zij dit deden, wordt ten zeerste verafschuwd door de gehele gemeente Urk", schrijft de gemeente op haar website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogleraar over jongeren in nazikledij: wel smakeloos, niet strafbaar

Eén van de beelden die worden gedeeld, is een beeld dat vastgelegd is door een bewakingscamera in het uitgaanscentrum van Urk. Op het beeld jagen mensen in militair uniform en met pistool andere mensen schrik aan.

De eigenaar van de bewakingscamera meldt dat de beelden echt zijn en dat ze zaterdag gemaakt zijn. De beelden zouden sinds gisteren massaal rondgaan in appgroepen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nazi-kampbewaker Bruno Dey (93) alsnog veroordeeld, maar hoeft niet de cel in

Op een andere foto die afkomstig lijkt van het sociale mediaplatform Snapchat poseren acht jongeren op een rij op een industrieterrein. Twee van hen dragen een lange zwarte jas en iedereen lijkt zwarte regenlaarzen aan te hebben tot aan de knieën. De kleding heeft kenmerken uit het nazitijdperk.

De gemeente noemt het gedrag 'niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen'. "Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden."

'Geen begrip'

"We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. Deze discussie vindt niet alleen in Urk maar in ons hele land plaats", zegt burgemeester Cees van den Bos.

"We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.”

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore