In horecazaken, theaters en poppodia kan vanaf 25 september de anderhalve meter worden losgelaten. Heerlijk, zeggen ondernemers, maar er komt een regel bij: gasten mogen alleen naar binnen met een geldig coronatoegangsbewijs. "Ik heb niet genoeg mensen om iedereen te controleren."
Moedeloos. Dat is wel een beetje de samenvatting van hoe Hanneke van de Laarschot, eigenares van Bagels & Beans in Bussum, zich voelde toen bekend werd dat de horeca met toegangsbewijzen moet gaan werken.
"Mijn eerste gedachte is: laat die anderhalve meter dan maar lekker zo, want ik heb de mankracht en tijd niet om iedereen te gaan controleren", zegt Van de Laarschot. "Ik verwacht ook dat ik het in mijn omzet ga merken: ik denk dat er aardig wat mensen worden afgeschrikt. Of omdat de drempel hoger wordt, of omdat ze niet gevaccineerd zijn en niet willen testen."
Even afwachten
Ze hoopt dat de controles laagdrempelig zullen zijn. "Dat moeten we nog even afwachten. Maar voor nu denk ik: tja. Hoe moeten we dit gaan doen?"
Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wijst op het gebrek aan personeel om de controles uit te voeren. "Er is al een personeelstekort én ondernemers willen geen mensen moeten weigeren", zegt woordvoerder Natasja de Jonge van Koninkllijke Horeca Nederland (KHN).
Het controleren van de coronapas kost volgens KHN op papier niet veel tijd, maar ondernemers zien niet voor zich hoe ze dat moeten doen. "Ze vinden het gedoe. En hebben ze wel de apparatuur om een QR-code te lezen?", zegt De Jonge.
Bekijk ook: Is de CoronaCheck-app veilig?
"Het is een maatregel die wel een beetje in lijn der verwachtingen lag", zegt Marcel Schlaman, eigenaar van News Café in Groningen. "Het verrast me niet dat de horeca weer mee moet werken om het aantal besmettingen terug te dringen of laag te houden. Dat is natuurlijk al anderhalf jaar lang het geval."
Laagdrempelig
Hij hoopt vooral dat de CoronaCheck-app makkelijk te gebruiken is, zowel voor gasten als voor zijn medewerkers. "Ik hoop dat die app zo waterdicht is, dat ik alleen de QR-code hoef te controleren, en niet ook nog een ID-kaart of paspoort of rijbewijs. Dat gaat heel veel tijd kosten, we hebben 400 tot 500 klanten per dag."
Waar hij zich ook zorgen om maakt: hoe gaat dat straks met personeel dat zich niet wil laten vaccineren? "Ik kan het niet aan gasten en mezelf uitleggen dat zij wel een negatieve testuitslag of certificaat nodig hebben, en de mensen in de keuken of bediening niet. Daar moet wel wat voor worden bedacht. Alleen dán kan de anderhalve meter helemaal worden losgelaten in mijn ogen."
Hoe zit het nu precies?
De anderhalve meterregel zal per 25 september verdwijnen en in de horeca en culturele sector worden coronatoegangsbewijzen verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Ook zal het thuiswerkadvies voorlopig niet veranderen en moet de nachthoreca tussen middernacht en 6.00 uur dicht blijven.
Dat zijn in grote lijnen de uitkomsten van het Catshuisberaad, melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Morgen zullen de maatregelen bekend worden gemaakt bij een persconferentie van demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge.
Dat die anderhalve meter er straks niet meer is, vindt Lieky Kok 'heerlijk'. Ze is eigenares van dart- en biljartcafé 't Huessenaartje in Huissen en was het zat om die maatregel te handhaven. Maar die coronapas... Daar heeft ze haar twijfels nog wel over. "Nu lopen de mensen gewoon bij ons naar binnen, dat wordt straks weer minder makkelijk. Het komt ook minder gastvrij over, dat je eerst mensen moet controleren."
Vaste gasten ook?
Ze maakt zich geen zorgen over haar klantenkring. Die bestaat vooral uit vaste stamgasten. "De meesten zijn wel gevaccineerd, iedereen blijft wel komen hoor. Maar officieel controleren met een ID-kaart erbij... dat is misschien ook een beetje gek. We kennen iedereen bij voor- en achternaam, sommigen komen hier al járen. Moet je al die vaste gasten ineens formeel gaan controleren."

Concertzaal TivoliVredenburg geeft juist aan het scannen van QR-codes 'geen enkel probleem' te vinden. "Daar zijn we op ingericht", zegt directeur Jeroen Bartelse. Hij is blij dat hij de stoelen uit de concertzaal kan halen, dat er weer meer plek is dan de 300 man die hij er de afgelopen periode kwijt kon.
Aan de andere kant maakt hij zich zorgen over de al uitverkochte concerten die nu door kunnen gaan. Aangezien alsnog maar 75 procent mag worden toegelaten van de totale capaciteit, vraagt Bartelse zich af: wat doen we met die 25 procent die we níét kwijt kunnen?
"Bovendien gaan we het ook financieel voelen als we alsnog niet 100 procent vol mogen zitten", zegt Bartelse. "Maar de steun wordt wél afgeschaft."
'Terug bij af'
Herman Hell, eigenaar van Hells Kitchen Horeca Groep, waar allerlei Rotterdamse horeca onder valt, is precies dáárom zeer kritisch over de uitgelekte versoepelingen. Op Twitter somt hij op: "Invoering coronapas, stoppen financiële hulp vanaf 1 oktober, nog steeds beperkte openingstijden, opheffen van de anderhalve meter die in de praktijk nauwelijks meer bestaat." Hells conclusie: "We gaan er alleen maar op achteruit. Un-fucking-believable."
