Ga naar de inhoud
19.00 uur persconferentie

Geen 1,5 meter meer, maar nieuwe coronagolf niet uit te sluiten

Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

Precies 1,5 jaar na het invoeren van de 1,5-meter-maatregel, komt er toch écht een einde aan. Vanavond in de coronapersconferentie zal demissionair premier Rutte dat bekendmaken. Maar is dat eigenlijk wel verantwoord? "Dat weet je nooit met 100 procent zeker", zegt OMT-lid Marc Bonten in een interview met RTL Nieuws.

Afgelopen weekend lekte uit dat het kabinet de stap waagt: de 1,5-meter-regel zal per 25 september verdwijnen. Marc Bonten, een arts-microbioloog die als OMT-lid het kabinet adviseert, zegt dat deze maatregel één van de meest efficiënte onderdelen van het totale pakket aan maatregelen was.

Onder controle

"Ik denk niet dat we dat kunnen kwantificeren, maar het was één van de belangrijkste maatregelen. Er waren heel veel maatregelen en ook heel veel gedragswijzigingen die mensen daarnaast nog gingen uitvoeren."  Wat er nou precies voor heeft gezorgd dat we het virus lange tijd goed onder controle gehouden hebben, zal volgens Bonten nooit bekend worden.

Andere maatregelen blijven overigens nog wel gelden na 25 september. Zo zal het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht blijven. En in de horeca en culturele sector worden coronatoegangsbewijzen verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

19.00 uur: coronapersconferentie

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is om 19.00 uur live te zien op RTL 4, RTL Z en via de site en app van RTL Nieuws.

Maar toch: er liggen nog steeds meer dan 600 mensen met corona in het ziekenhuis. Is het dan verantwoord om zo'n basismaatregel nu al los te laten? "Dat weet je niet met 100 procent zekerheid", zegt Bonten. "Ik weet ook niet wat de overwegingen zijn van het kabinet om daarvoor te kiezen. Dat gaan we horen."

Nieuwe golf?

Volgens Bonten zal het loslaten van de 1,5 meter tot een toename van besmettingen gaan leiden. "Daar wordt in de prognoses van het RIVM rekening mee gehouden. De vraag is ook of het ook zorgt voor een toename van ziekenhuisopnames. Modellen die wij gezien hebben in het OMT, sluiten een forse toename met het huidige vaccinatiepercentage niet uit."

In een doemscenario gaat het dan om 400 tot 600 patiënten op de ic tegelijkertijd. Bonten: "Dat is iets wat de ziekenhuizen niet willen. We hebben zo'n forse golf twee keer meegemaakt, de rek is eruit. Er is veel aan gelegen om dat niet te laten gebeuren."

Bonten wijst erop dat van de mensen die in het ziekenhuis liggen, bekend is dat meer dan 90 procent niet gevaccineerd is. "Vaccineren blijft de allerbelangrijkste maatregel."

Groepsimmuniteit

11,3 miljoen Nederlanders zijn nu volledig gevaccineerd. Dat is bijna 80 procent. Hoe kan er dan toch nog zo'n scenario zijn? "Dat heeft te maken met de besmettelijkheid en het ziekmakend vermogen van de deltavariant. Als meer dan 10 procent van de bevolking niet gevaccineerd is, dan is er nog steeds een heel groot reservoir van mensen dat ernstig ziek kan worden en in het ziekenhuis terechtkomt."

Groepsimmuniteit was eerder bereikt als we nu nog met de oude coronavariant te maken hadden, stelt het OMT-lid. "Dan hadden we aan de 80 procent genoeg. Maar omdat we de deltavariant hebben, moeten we het liefst boven de 90 procent gevaccineerd hebben."

De nieuwe maatregelen op een rij

Deze maatregelen en versoepelingen die vanavond bekend worden gemaakt, zijn al uitgelekt:

  • Per 25 september verdwijnt de 1,5-regel
  • Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft voorlopig verplicht
  • Het advies om thuis te werken tenzij het niet anders kan, blijft van kracht 
  • In de horeca en culturele sector worden coronatoegangsbewijzen verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt voor elke café of cafetaria, ongeacht het aantal mensen dat er in de ruimte is. 
  • De nachthoreca tussen middernacht en 06.00 uur blijven dicht. 
  • Kleinere evenementen, tot 750 bezoekers, mochten al weer doorgaan, maar daar valt de anderhalve meterregel weg.
  • Ongeplaceerde evenementen binnen in grote zalen mogen weer doorgaan, zolang ze niet meer dan 75 procent van de capaciteit gebruiken.

Het is volgens Bonten helder: de risico's worden kleiner naarmate het aantal gevaccineerden hoger wordt. "Ik denk dat als wij voor iedereen boven de 12 jaar op hetzelfde vaccinatieniveau zouden zitten als bij de mazelenvaccinatie van kinderen, zo'n 95 procent, dan zouden we geen zorgen meer hebben dat de ziekenhuizen volstromen tot een niveau dat we niet wensen."

Coronapas

De 1,5-meter-regel wordt loslaten, maar enkele andere maatregelen blijven overeind. En de coronapas in de horeca en cultuursector komt erbij. Dat is een nuttige maatregel, vindt Bonten. "Die pas gaat zeker helpen. De kans dat ongevaccineerden ongemerkt toch besmettelijk zijn, is echt klein en wordt door die maatregel kleiner. En de mensen die gevaccineerd zijn, zijn waarschijnlijk ook minder besmettelijk dan de mensen die ongevaccineerd besmettelijk zijn."

Maar let wel: aan elke stap in versoepelingen kleven risico's, zegt Bonten. "In de zomer zagen we dat de controle tekortschoot. Dus er moet een goede controle zijn op de coronapas. Dat hebben we zeker nodig."

'Dertig
Lees ook:
'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas

Bonten hoopt ook dat de invoering van de coronapas net weer wat mensen over de streep trekt om toch die vaccinatie te gaan halen. "Dat zou een plezierige bijwerking van de maatregel zijn. In landen als Israël en Frankrijk hebben we gezien dat hierdoor het aantal gevaccineerden toenam. Als wij ook een jump kunnen maken, is dat zeer welkom."

In Denemarken zijn afgelopen week alle coronamaatregelen losgelaten. Daar is ook geen coronapas. Wanneer gaat dat er in Nederland van komen? Bonten: "Als de vaccinatiegraad verder toeneemt, dan zitten we daar heel dichtbij. Als we richting de 95 procent gaan, dan ben ik ervan overtuigd dat we nog meer maatregelen los kunnen laten zonder dat we risico lopen."

Weg
Lees ook:
Weg zijn alle maatregelen: dit deden de Denen zo goed