10 maanden

Cel- en taakstraf GGD-medewerkers voor diefstal en verkoop privégegevens Nederlanders

14 september 2021 13:37 Aangepast: 14 september 2021 14:15
Amin L. en Mourad Z. (rechts) Beeld © ANP

Twee medewerkers van het callcenter van de GGD hebben een gevangenisstraf gekregen voor de diefstal en verkoop van privégegevens van Nederlanders.

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten. Het gaat om de 21-jarige Mourad Z. uit Heiloo en de 23-jarige Amin L. uit Alblasserdam, die beiden vanuit huis voor het callcenter voor de GGD werkten.

De zaak is aan het licht gekomen toen RTL Nieuws eind januari onthulde dat er op grote schaal werd gehandeld in de adresgegevens en telefoon- en burgerservicenummers uit de systemen van de GGD. In totaal zijn er zeven mensen door de politie opgepakt.

Vijf maanden

Z. moet tien maanden de cel in waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Met aftrek van zijn voorarrest betekent dit dat hij nog voor 2 maanden terug de gevangenis in moet. De ander, L., krijg een celstraf van zestig dagen waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Wat overblijft staat gelijk aan zijn voorarrest. Ook krijgt L. een taakstraf van 180 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Extra zakcentje

Mourad Z. heeft honderden keren de privégegevens van Nederlanders op Telegram te koop aangeboden en één keer heeft hij ze verkocht. "Ben je op zoek naar iemands adres, 06- of burgerservicenummer, dan ben je bij mij aan het juiste adres", zo adverteerde hij onder de naam Meneer Pastos op Telegram.

Ook bood Z. de privégegevens van Peter R. de Vries en John van den Heuvel te koop aan. Verder deelde hij het woonadres van een meisje waarmee een vriend van hem graag wilde afspreken. Z. noemde dat een 'cadeautje' en wilde daarmee aantonen dat hij de gegevens van iedereen kon krijgen.

Z., die momenteel de hbo-studie commerciële economie volgt, zei eerder dat zijn acties 'superdom en naïef' waren en dat hij vooral een 'extra zakcentje' wilde verdienen met de verkoop van persoonsgegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Celstraffen geëist voor datadiefstal GGD: 'Wist niet dat ik iets verkeerds deed'

Badr Hari

Amin L. heeft wel illegaal gegevens opgezocht en gedeeld, maar niet verkocht. Hij heeft de gegevens van onder anderen John van den Heuvel, Peter R. de Vries, Badr Hari en Lil' Kleine opgezocht en doorgestuurd. Hari heeft hij ook opgebeld, maar die nam niet op. 

L. had niet het idee dat hij iets verkeerds deed: "We zochten ook vaak de testuitslagen op van vrienden en bekenden." Volgens hem heeft de GGD nooit gezegd dat hij niet van iedereen de gegevens mocht opzoeken en delen. De rechter wees hem toen op zijn eigen verantwoordelijkheid. 

Toen L. in januari werd opgepakt, studeerde hij nog fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit. Hij is in 2017 al eerder veroordeeld, toen voor een zware mishandeling. Daar kreeg hij een taakstraf voor. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore