Ga naar de inhoud
In slootje gevonden

Ouders omgebrachte Lotte (14) willen onderste steen boven: 'Heel zwaar‘

Lotte (foto familie Lotte)

De rechtszaak over de schokkende dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo gaat vandaag verder. "Voor haar ouders is het een emotionele dag", vertelt een woordvoerder namens hen.

Twee jonge broers uit Almelo worden verdacht van betrokkenheid bij het misdrijf op zondagmiddag 10 januari. Ze zitten nog altijd vast in de cel.

Sloot

Het Openbaar Ministerie verdenkt de jongens van moord dan wel doodslag. Bovendien zouden ze hun daad hebben willen verhullen door het lichaam van Lotte te verstoppen. Ze werd na een melding dood gevonden in een sloot achter een bedrijventerrein Het Wendelgoor in Almelo.

De regiezitting van vandaag vindt achter gesloten deuren plaats, omdat de jongens minderjarig waren op het moment dat Lotte om het leven werd gebracht. De oudste broer is inmiddels 18 jaar, de jongste is 15. Mogelijk wordt er - achter die gesloten deuren - meer bekend over het onderzoek naar de doodsoorzaak en de motieven van de verdachten.

Nabestaanden
Lees ook:
Nabestaanden omgebrachte Lotte (14) bedanken klasgenoten voor steun: 'Ontzettend mooi'

De ouders van Lotte zijn volgens Jeroen Baardemans, woordvoerder van de familie, nog altijd compleet verslagen door wat er is gebeurd. "Van het één op andere moment zijn ze hun dochter kwijt. Het woord 'verslagen' doet eigenlijk geen recht aan wat ze allemaal doormaken. Voor hen is elke zitting in de zaak heel emotioneel."

Maar voor Lottes ouders is het heel belangrijk om wél bij iedere zitting zijn. "Ze willen alles weten. Eén ding telt voor hen: dat de onderste steen boven komt."

Kort nadat het lichaam werd ontdekt, werden de broers en hun vader opgepakt. De vader is een maand later vrijgelaten.

Naaktfoto

Volgens regionale media heeft het meisje een relatie gehad met beide broers. Die fatale dag zou er volgens RTV Oost ruzie zijn ontstaan over een naaktfoto die de oudste broer van zichzelf had gemaakt en naar Lotte had geappt. Hij zou boos zijn geworden nadat hij erachter was gekomen dat zij de foto naar een vriendin had doorgestuurd.

Het zou op die fatale zondagmiddag op het bedrijventerrein De Wendelgoor uit de hand zijn gelopen tussen de broers en Lotte. Er zou zijn gevochten, meldt RTV Oost, en Lotte kwam om het leven. Eén van de jongens zou hebben verklaard dat ze haar lichaam in een slootje met riet bedekten.

Dood
Lees ook:
Dood 14-jarige scholiere Lotte schokt Almelo, drie aanhoudingen

"Er is het afgelopen halfjaar enorm veel geschreven over deze zaak", zegt Jeroen Baardemans. "Voor de nabestaanden is het vooral belangrijk dat alle feiten boven tafel komen. We zullen moeten afwachten wat er allemaal uit de onderzoeken naar voren komt."

Baardemans gaat er vanuit dat de twee verdachten ook bij de zitting aanwezig zullen zijn. "Eerder waren ze er niet altijd bij, en dat is kwetsend voor de familie."

De inhoudelijk behandeling van de zaak is vermoedelijk eind dit jaar.

De straffen volgens het jeugdrecht

De verdachten waren beiden minderjarig op het moment van het misdrijf. De oudste broer werd een maand na zijn arrestatie 18 jaar. In principe worden ze dan volgens het jeugdrecht vervolgd.

Via jeugdrecht is een celstraf van maximaal twee jaar mogelijk, al dan niet met jeugd-tbs. Van belang daarbij is de vraag hoe volwassen zijn gedrag is voor zijn leeftijd. Voor kinderen onder de 16 jaar is het strafmaximum één jaar. Van 16 tot 18 jaar is het maximum twee jaar, maar die kinderen zou je, als het past bij hun ontwikkeling, als volwassenen kunnen berechten. Dan kun je dezelfde straffen als aan een volwassene opleggen.

Daarnaast bestaat de PIJ-maatregel, die ook wel tbs voor jeugd wordt genoemd. Dit kan een rechter opleggen bij een ernstig feit, waarbij de veiligheid in het geding is en de verdachte geestelijk ziek is of een gebrekkige ontwikkeling heeft. Die PIJ kan voor zo'n jongere zeven jaar duren. Het is sinds een aantal jaren ook mogelijk om de PIJ-maatregel na die zeven jaar om te zetten in tbs.