Ga naar de inhoud
25 anderen onwel

Groningse studentenvereniging Albertus verzwijgt incident bij ontgroening

Het pand van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus. Beeld © ANP

Vier aspirant-leden van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus zijn flauwgevallen tijdens een ontgroeningsritueel. 25 anderen werden onwel. De studentenvereniging heeft het incident, tegen gemaakte afspraken in, niet gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen, schrijft de Volkskrant.

Aanvankelijk ontkende de studentenvereniging het incident, dat zich eind augustus afspeelde. De onwelwordingen zouden het gevolg zijn geweest van een combinatie van 'warmte en veel mensen in een oud verenigingspand, vergelijkbaar met een concert of festival'.

20 minuten voorovergebogen

In werkelijkheid hadden de studenten 20 minuten voorovergebogen gezeten. Toen ze opstonden, vielen vier van hen flauw. "We zijn voor controle met hen naar het medisch team gegaan. De vier personen maakten het na een nacht slapen weer goed en hebben verder deelgenomen aan het programma", laat de vicevoorzitter van Albertus Magnus weten aan de Volkskrant.

Studentencorps
Lees ook:
Studentencorps Amsterdam schorst leden na mishandeling bij ontgroening

Het incident zal door de vereniging geëvalueerd worden, zegt hij. "Maar vooruitlopend op deze evaluatie hebben wij alvast besloten deze activiteit niet meer op deze manier in te vullen. En mensen niet zo lang voorovergebogen te laten zitten."

Tweede instantie

De Rijksuniversiteit Groningen laat weten dat het goed is dat het incident is gemeld, ook al gebeurde dat pas in tweede instantie. Incidenten moeten gemeld worden bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI), een orgaan van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen.

Over eventuele sancties tegen de studentenvereniging wordt niet gesproken. "Dat is een beetje op de zaken vooruitlopen", zegt een woordvoerder van de universiteit.

Begin deze maand kwam de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. in opspraak na meldingen over fysiek geweld tijdens de ontgroening. De zogenoemde dispuutkennismakingstijd werd daarna direct stilgelegd.