Uitgelekte versoepelingen

Festivalorganisator ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

13 september 2021 05:09 Aangepast: 13 september 2021 09:32
Duizenden mensen protesteerden tegen coronamaatregelen in de cultuursector, ter illustratie. Beeld © ANP

Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. "Wij volgen het nieuws nauwlettend maar het lijkt erop dat we niet anders kunnen dan constateren dat dit kabinet de cultuursector totaal niet serieus neemt."

Haagse bronnen bevestigden gisteren dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht wordt vanaf 25 september. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Wel blijven nachtclubs voorlopig gesloten.

'Halfbakken plannen'

"Telkens wordt het balletje een stukje vooruit getrapt", vertelde Ritty van Straalen, voorman van festivalorganisator ID&T. "In plaats van een echte handreiking en een duurzame oplossing komen ze nu weer met uitgelekte halfbakken plannen die nergens op gebaseerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1,5-meterregel verdwijnt, coronatoegangsbewijzen in horeca en culturele sector

Volgens Van Straalen is er "geen enkele reden meer om binnen- en buitenevenementen, dus ook het nachtleven onder Fieldlab-voorwaarden, niet op 100 procent capaciteit toe te laten", zei hij.

"Het is in meerdere Fieldlabs bewezen dat dit veilig kan. Waarom moet de cultuursector dicht blijven als voetbal en andere sectoren volledig open kunnen?"

'100 procent open' 

Evenementen voor meer dan 750 bezoekers zijn tot in ieder geval 20 september verboden, maar Van Straalen vindt dat het daarna wel klaar is. "Wij, en ik weet dat de gehele sector en de gehele achterban er zo over denkt, zullen niks anders accepteren dan 100 procent open per 20 september."

ID&T, het bedrijf achter evenementen als Mysteryland, Awakenings en Thunderdome, was al vaker kritisch over de aanhoudende beperkingen in de evenementensector. Zo spande de organisatie een kort geding aan tegen de staat in een poging de maatregelen op te heffen, maar trok dat later weer in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom moet je buiten nog steeds anderhalve meter afstand houden?

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei gisteren ook al 'met ongeloof kennis te hebben genomen' van de voorgenomen versoepelingen. "Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de 1,5-meter samenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca."

'Weerstand in de sector'

"Het is de vraag of de horecasector gaat meewerken, gezien de weerstand in de sector", zei politiek verslaggever Fons Lambie gisteren bij RTL Boulevard over de plannen:

"Dit zal nog een stevige discussie in de Tweede Kamer worden. Ook in het kabinet vraagt men zich af of die toegangsbewijzen niet leiden tot een tweedeling in samenleving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore