Ga naar de inhoud
Aandacht voor woningcrisis

Ruim 15.000 mensen bij het woonprotest, tientallen arrestaties

Beeld © ANP

Het woonprotest is ten einde gekomen. Het Westerpark in Amsterdam stroomde vanmiddag vol met ruim 15.000 demonstranten. Ze hadden protestborden bij zich met teksten als 'Gezocht: rijke ouders', 'Fuck de woningmarkt' en 'Op Rutte kan je niet bouwen'.

Een woordvoerster van de gemeente laat aan RTL Nieuws weten dat er vanmiddag ruim 15.000 demonstranten aanwezig waren. Verslaggever Hans Schutte was er bij en hij zag mensen van verschillende leeftijden. 

Het protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de wooncrisis. Door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen is het steeds moeilijker om een woning te krijgen.

Zo wonen Lianne en Jony uit Breda allebei noodgedwongen op een paar vierkante meter. Ook zij gingen vandaag de straat op in Amsterdam om te protesteren:

Wonen op 30m2: 'Het kost me driekwart van mijn inkomen'

01:59
Lianne en Jony wonen allebei noodgedwongen in kleine woningen.

Het protest begon vanmiddag in het Westerpark in Amsterdam. Nadat het park was volgestroomd, trok de menigte te voet naar het centrum van de stad onder aanvoering van een muziekwagen. Ze eindigden op de Dam. 

Na afloop van het protest verrichte de politie tientallen arrestaties. Volgens de politie wilde de groep een pand kraken. 

Te
Lees ook:
Te weinig huizen, te hoge huren, te veel macht huisjesmelkers: hier draait het woonprotest om

Aanhangers van kraakbeweging

Een politiewoordvoerder vertelde dat de groep zich afsplitste toen de protestmars arriveerde op de Dam. "Zij gebruikten geweld tegen de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten en ze zijn allemaal gearresteerd", zegt de politiewoordvoerder. Hij benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen.

De arrestaties zijn verricht toen de demonstratie al voorbij was en het gros van de demonstranten al naar huis was gegaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.