Coronademonstratie

Tweede editie Unmute Us geëindigd: opkomst van tienduizenden mensen

11 september 2021 20:37 Aangepast: 11 september 2021 20:57
Demonstranten van Unmute Us 2.0 in Amsterdam Beeld © ANP / Michel van Bergen

Met een opkomst van tienduizenden mensen is de tweede editie van protestactie Unmute Us geëindigd. Ze gingen vanmiddag in tien steden de straat op omdat ze staan te trappelen om weer tot de vroege uurtjes naar de kroeg te gaan, of om te dansen op een festival. Vanwege de coronamaatregelen is dat nu niet toegestaan.

De demonstraties hadden op veel plekken iets weg van een groot feest. Tijdens de protestmarsen was er muziek, en er werd gedanst en gedronken. 

Bekijk in onderstaande video de massale opkomst: 

De organisatie stelt dat er in totaal meer dan 150.000 mensen meededen, onder wie 80.000 in Amsterdam. Maar verschillende gemeenten meldden lagere aantallen.

Duizenden deelnemers

Zo stelt de gemeente Amsterdam dat het protest 35.000 deelnemers trok. Initiatiefnemer van het protest Jasper Goossen noemt dat onzin. Hij zegt dat er veel meer mensen meeliepen. "Ik denk zelf dat 60.000 tot 80.000 mensen veel reëler is", zegt hij. 

Ook de gemeente Eindhoven noemde met 7500 deelnemers een kleiner aantal dan de 15.000 die er volgens de organisatie waren, evenals de 10.000 die Maastricht meldde, tegenover 15.000 volgens de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden demonstranten bij protest Unmute Us in tien steden

Op het Malieveld in Den Haag verzamelden vanmiddag zo'n 5000 mensen. In Groningen wandelden duizenden mensen door de binnenstad. En ondanks de hoosbui, liepen 10.000 mensen door de binnenstad van Utrecht. Verder gingen in Enschede, Leiden, Tilburg en Nijmegen duizenden mensen de straat op. 

De gemeente Amsterdam riep vanmiddag mensen op niet meer te komen, omdat het te druk was. De organisatie had gemeld maximaal 15.000 demonstranten te verwachten, zegt een woordvoerder van de gemeente. Toen dat aantal werd bereikt en er nog meer mensen kwamen, werd besloten die oproep te doen.

'Te druk'

Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef. Ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden toen. Het protest van vandaag werd volgens de organisatie ondersteund door ruim 4.000 organisaties uit de evenementenbranche en meer dan 425 artiesten en sprekers.

Volgens de organisatoren kan de sector open zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit. Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort. Hun oproep aan het kabinet luidt dan ook: "Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore