Gestemd tijdens CDA-congres

CDA-leden corrigeren partijtop: afschaffen leenstelsel en terughalen IS-vrouwen en kinderen

11 september 2021 15:39 Aangepast: 12 september 2021 12:52
CDA'ers op het congres. Beeld © ANP

De leden van het CDA willen dat hun partij zich in de Tweede Kamer inspant om Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen uit Syrië. En als het aan de leden ligt, stapt partijleider Wopke Hoekstra niet in een kabinet dat het leenstelsel in stand houdt.

De CDA-leden stemden vanmiddag over deze onderwerpen op het partijcongres dat vandaag wordt gehouden in Den Bosch. 

54 procent van de aanwezigen stemde voor het terughalen van de IS-vrouwen en hun kinderen. "Maar dat het CDA-congres deze resolutie aanneemt, betekent niet meteen dat de CDA-fractie ook is voor het terughalen van alle vrouwen en kinderen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

De Tweede Kamerfractie en de CDA'ers in het demissionaire kabinet willen IS-vrouwen juist niet ophalen, en vinden dat ze in de regio berecht moeten worden. Dat benadrukte ook waarnemend fractievoorzitter Anne Kuik opnieuw tijdens het congres. Zij benadrukte dat het om vrouwen gaat die zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Kuik hoopt dat de kinderen terug kunnen komen, maar wil ook waarborgen voor de berechting en de slachtoffers.

De resolutie kreeg bijval van voormalig Tweede Kamerlid Chris van Dam, die vooral de onschuld van de kinderen benadrukte. "Ik hoop niet dat alle fouten die ik maak, mijn kinderen worden aangerekend." Hij kreeg luid applaus van de leden. "Ja, het is eng om deze mensen hierheen te halen, maar soms moet je je angst overwinnen om het juiste te doen", bepleit hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-congres: kritiek op partijtop, applaus voor vertrokken Omtzigt

Voor veel leden is de kwestie bij uitstek een moment waarin het CDA zich van haar barmhartige kant moet laten zien. "We hebben in de oorlog ook de NSB-kinderen niet in de steek gelaten", zei een lid. "Het gaat om barmhartigheid."

'Afschaffen leenstelsel is breekpunt'

Daarnaast werd tijdens het congres gestemd over het afschaffen van het leenstelsel als breekpunt in de formatie. 70 procent van CDA-leden op het congres vindt dat het afschaffen van leenstelsel een breekpunt is voor CDA

De christendemocraten spraken zich uit voor een voorstel om het CDA niet in een coalitie te laten stappen als 'de afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor de pechgeneratie niet in het regeerakkoord geregeld is'. De partijtop was tegen dit voorstel: "Congressen bepalen niet wat aan de formatietafel gebeurd." 

Politiek leider Wopke Hoekstra verzekerde dat afschaffing van het leenstelsel belangrijk is voor het CDA, maar hij zei ook dat de partij meer zaken wil binnenhalen tijdens de kabinetsformatie. Hij wil niet op voorhand het ene punt belangrijker wil maken dan het andere.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore