Amsterdam 'te druk'

Tienduizenden demonstranten bij protest Unmute Us in tien steden

11 september 2021 14:59 Aangepast: 11 september 2021 16:01
Deelnemers aan de protestmars Unmute Us in A'dam. Beeld © ANP

De tweede editie van protestactie Unmute Us is begonnen. In tien steden zijn demonstranten de straat op gegaan uit protest tegen de strenge coronamaatregelen voor de evenementensector. Gemeente Amsterdam roept via twitter op om niet meer aan te sluiten. "Het is te druk bij de demonstratie."

Voor de protestactie Unmute Us hebben zich in Amsterdam duizenden mensen verzameld in het Westerpark voor een tocht door de stad. Daar werden 15.000 deelnemers verwacht. Ook in Eindhoven stroomden duizenden demonstranten toe. 

Op het Malieveld in Den hebben zich duizenden mensen verzameld en zijn aan een mars door de binnenstad begonnen. Daar worden maximaal 5000 demonstranten verwacht, ook uit Rotterdam, waar zaterdag geen ruimte was voor een eigen protest. In Maastricht meldt de organisatie 4000 demonstranten, terwijl er maar op een opkomst van 1000 was gerekend. Daar zijn veel deelnemers uit de carnavalswereld.

Unmute Us in Amsterdam. Unmute Us in Amsterdam.

25 wagens met muziek in Groningen

In Groningen wandelen duizenden mensen door de binnenstad. Daarnaast rijden er 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens wordt muziek gespeeld, mensen zwaaien met borden met teksten als 'Minder grappen meer House' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter'.

Een van de deelnemende wagens in Groningen is van Agora Events. "Wij zijn hier omdat de evenementensector weer open moet. We laten ons nu horen aan de stad, omdat het zo stil is geweest." Er heerst een opgetogen stemming, mensen drinken biertjes, dansen op de muziek.

De demonstraties zijn sinds 14.00 uur verder nog in Enschede, Leiden, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Utrecht. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore