Haarlems theater

Volle zaal bij voorstelling Theo Maassen: 'Lange neus naar voorschriften'

10 september 2021 16:10 Aangepast: 10 september 2021 18:07
Het theater gaat alle stoeltjes gebruiken bij de show van Theo Maassen. Beeld © Theater de Liefde / ANP

Een Haarlems theater zal zich volgende week niet aan de coronaregels houden bij twee voorstellingen van cabaretier Theo Maassen. Dat zegt het theater in een mail aan bezoekers. Officieel mag maar twee derde van de bezoekers worden toegelaten, maar Theater De Liefde gaat zijn zaal vol bezetten.

"In ons enthousiasme zijn we ervan uitgegaan dat we in september weer met volle kracht vooruit mochten", schrijven de initiatiefnemers van het theater in de mail. Daarom werden voor de voorstellingen van Theo Maassen alle kaarten te koop aangeboden.

"Binnen twee uur waren ze uitverkocht. Maar een paar weken geleden kregen we te horen dat we maar twee derde van onze capaciteit mogen gebruiken", zegt Simone Lensink van Theater De Liefde. "We zijn een klein theater, met 120 stoelen. Dan zouden we dus voor beide voorstellingen veertig mensen teleur moeten stellen."

Eigen gang gaan

Een klap voor het theater, dat pas vorige week openging. "Dat kan helemaal niet uit. Niet voor ons, en niet voor de artiesten. Op zo'n manier gaat ons theater meteen weer ter ziele."

Daarop besloot het theater, in eigen woorden, 'een lange neus te trekken naar de voorschriften, eigenwijs blijmoedig onze gang te gaan en niemand af te zeggen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot protest vanwege niet doorgaan festivals: 'We willen weer lachen en dansen'

Het theater verwijst in zijn mail naar de Grand Prix in Zandvoort en voetbalwedstrijden, die wel mogen doorgaan. Ook daar mag maar twee derde van de bezoekers worden toegelaten.

Wel CoronaCheck

"Maar we hebben allemaal de beelden van de drukte in Zandvoort gezien", zegt Lensink. "Dat mag wel, en 120 mensen in ons theater zou dan niet kunnen?"

Theo Maassen zelf staat achter de beslissing van het theater, zegt Lensink. "Dat hebben we uiteraard overlegd. Ook als bezoekers zich er niet prettig bij voelen, krijgen ze hun geld terug. We laten ook niet iedereen toe, we werken wel met de CoronaCheck. Zonder vaccin of coronatest mag je dus niet naar binnen."

Het theater is wel bang een hoge boete te krijgen. Lensink: "Dat zou niet goed uitkomen, want we hebben geen duizenden euro's op de plank liggen. Maar we hebben al van veel mensen gehoord die hun steun betuigen, en zelfs zeggen dat ze mee willen betalen aan een eventuele boete."

De gemeente Haarlem laat desgevraagd weten dat de actie van het theater niet is overlegd met de gemeente. "We nemen contact op met het theater", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludieke protestactie tijdens Grand Prix van Zandvoort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore