Ga naar de inhoud
Twee weken dicht

Scheuren in vloeren en plafonds: gebouw Erasmus Universiteit ontruimd

Het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit. Beeld © ANP (archieffoto)

Vanochtend zijn er in vloeren en plafonds van een pand van de Erasmus Universiteit scheuren ontdekt. De Rotterdamse universiteit heeft besloten direct te ontruimen.

Op het moment van ontruiming waren er tientallen mensen in het gebouw, die dat rustig hebben verlaten.

Volgens een woordvoerder zijn de scheuren in het beton vanochtend opeens opgemerkt. Het gaat om haarscheurtjes en wat grotere scheuren in de plafonds van meerdere verdiepingen van het gebouw. Over de oorzaak, is nog niets bekend. De conditie van het gebouw werd regelmatig gecontroleerd.

Parkeergarage
Lees ook:
Parkeergarage Eindhoven Airport ingestort door menselijk falen

Het zogenoemde Polak Building, een gebouw voor onderwijs met studieplekken en mogelijkheden om colleges te geven, blijft tot en met 26 september helemaal gesloten voor onderzoek. Ook winkels in het gebouw gaan dicht.

"Uit onderzoek moet blijken welke maatregelen nodig zijn om het gebouw weer veilig in gebruik te kunnen nemen", meldt de universiteit. Voor alle activiteiten die in het gebouw plaatsvinden kan een andere plek worden gevonden.

Tweede keer

Vier jaar geleden werd Polak ook al gesloten omdat de veiligheid van de vloerconstructie niet kon worden gegarandeerd. Later bleek dat er een vergelijkbare constructie was gebruikt als bij de parkeergarage van het vliegveld bij Eindhoven. Die parkeergarage stortte voor een deel in.

De problemen werden in Rotterdam zijn destijds verholpen. "We weten nog niet of er sprake is van hetzelfde probleem", zegt een woordvoerder.