Ga naar de inhoud
Meerdere spelers naar ziekenhuis

Voetballers in ziekenhuis na blikseminslag: 'Zag overal vonkjes op mijn lichaam'

Jordi: "Alles begon te tintelen, vooral in mijn benen. Ik zag ook overal vonkjes op mijn lichaam." Beeld © Eigen foto

De schrik zit er nog goed in bij tientallen spelers van twee voetbalclubs in Enschede. Zij waren gisteren aan het trainen toen de bliksem insloeg in een lichtmast op het veld. Er klonk een enorme knal, waarna grote paniek ontstond. "Het is bijna niet te omschrijven wat er gebeurde. Er was een donder en een flits tegelijk, ik zag alleen maar wit om me heen."

De bliksem sloeg in bij de Enschedese voetbalvereniging Aramea. Een onbekend aantal spelers belandde in het ziekenhuis. Inmiddels zijn ze allemaal weer thuis. Betrokkenen vertellen tegen RTL Nieuws hoe ze de enorme inslag beleefden:

Julian stond op het veld toen de bliksem insloeg: 'Ik zag zwart'

02:08

Naast het veld van voetbalclub Aramea, waar de bliksem insloeg, ligt het veld van voetbalvereniging Victoria'28. Ook daar voelden ze een enorme schok. "Er waren tientallen mensen van ons op het veld aan het trainen en ineens stonden zij te trillen op hun benen", vertelt voorzitter Gerard Tenninglo.

"Sommige spelers voelden daarna een spanning in hun benen en hadden pijn op hun borst. Daarom zijn zij ter observatie naar het ziekenhuis gegaan."

'Zag overal vonkjes op mijn lichaam'

Trainer Jordi Berlijn van Victoria'28 was één van de mensen die in het ziekenhuis belandden. Hij moest ter observatie de hele nacht blijven, vertelt hij aan RTL Nieuws.

"Het is bijna niet te omschrijven wat er gebeurde. Er was een donder en een flits tegelijk, ik zag alleen maar wit om me heen. Het voelde als twee minuten, maar het duurde in werkelijkheid maar twee seconden. Alles begon daarna te tintelen, vooral in mijn benen. Ik zag ook overal vonkjes op mijn lichaam."

Hartritme van slag

Er ontstond totale paniek, maar Berlijn probeerde rustig te blijven. "Omdat ik vol adrenaline zat ging het op een gegeven moment beter met me. Ik ben naar huis gegaan, maar daar begon alles zeer te doen. Ik werd misselijk, duizelig en toen moest ik naar het ziekenhuis. Daar zagen ze een afwijking in mijn hartritme dus moest ik de hele nacht blijven. Na een nieuw hartfilmpje vanochtend mocht ik gelukkig naar huis."

'Alles werd donker'

Ook bij voetbalclub Aramea, waar de bliksem insloeg, zit de schrik er nog goed in, vertelt bestuurslid Benjamin Savci aan RTL Nieuws. "Ik stond gisteren langs het veld en uit het niets zag ik de bliksem inslaan. Alles werd donker en daarna hoorde ik alleen nog maar geschreeuw. Je denkt: wat is er aan de hand?"

De spelers op het veld keken om zich heen en hielpen elkaar het veld af. "Ze beschermden elkaar, dat hebben ze zo goed gedaan." Eén van de spelers van Aramea voelde enige tijd zijn benen niet meer. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij deze ochtend nog steeds verbleef, maar gelukkig gaat het naar omstandigheden nu goed met hem, vertelt Savci. 

Is
Lees ook:
Is er onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Alle getroffen spelers van Victoria'28 zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis, maar veel van hen hebben nog wel klachten. Onder wie ook speler Julian Vriend.

'Geen vuiltje aan de lucht'

"Ik voelde gisteren een enorme schok door mijn been heen gaan, net als een aantal van mijn teamgenoten. Het deed zeer, maar toch kon ik richting de tribune rennen om daar te schuilen." Vriend heeft nog altijd last van spierpijn en hoofdpijn.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar bliksem: 'We weten niet hoe het begint'

Op sociale media vragen mensen zich af waarom de spelers überhaupt op het veld stonden, omdat er onweer voorspeld zou zijn. Savci: "Zo'n reactie plaatsen is altijd makkelijk, maar wij waren erbij en voor iedereen kwam dit als een totale verrassing. Het regende niet, er was geen vuiltje aan de lucht. Dit is blijkbaar wat de natuur opeens kan doen."

Dat beaamt voorzitter Gerard Tenniglo van Victoria'28: "Er zijn natuurlijk protocollen als er onweer dreigt, dan staak je trainingen en wedstrijden. Maar dit was ineens, niemand zag dit aankomen."

Slachtofferhulp ingeschakeld

Beide clubs hebben een besloten bijeenkomst georganiseerd om met alle getroffen spelers en ouders na te praten over wat er is gebeurd. Tenniglo: "Slachtofferhulp is daarbij aanwezig. Dat klinkt misschien zwaar, maar we willen iedereen geruststellen." Daarnaast zijn de komende wedstrijden en trainingen van de betrokken teams afgelast.

Hoe ver is het onweer bij jou vandaan?

01:49
Wanneer is onweer gevaarlijk dichtbij? En wat moet je doen als je nergens kan schuilen? Buienradar legt het je uit.