Mogelijk met explosieven

Explosief in plofkraakauto Venlo onschadelijk gemaakt, bewoners terug naar huis

10 september 2021 12:05 Aangepast: 10 september 2021 14:58
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie aan het werk bij de plofkraakauto. Beeld © Orange Media

De geëvacueerde bewoners van een flat en ongeveer tien woningen in Venlo kunnen terug naar huis. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft bij hen in de straat een explosief in een auto onschadelijk gemaakt. 

De auto was vanochtend vroeg gebruikt bij een plofkraak van een geldautomaat in het Duitse Lünen, bij Dortmund. Drie verdachten vluchtten na de plofkraak met hun auto naar Venlo.

De Duitse politie had zicht op de vluchtauto doordat er een GPS-baken was ingebouwd. Uiteindelijk ontdekte een Nederlandse politiehelikopter dat de wagen geparkeerd werd in Venlo. Een van de verdachten, een 31-jarige man uit Amsterdam, kon vlak daarna in de buurt van de auto gearresteerd worden. De twee andere inzittenden zijn spoorloos. 

65 bewoners uit huis gehaald

Omdat de politie vermoedde dat er een explosief in de auto lag, werd groot alarm geslagen. De omgeving werd afgezet en mensen werden geëvacueerd. In totaal werden zo'n 65 mensen uit een flat en ongeveer tien woningen gehaald. Ze werden tijdelijk ondergebracht in een tuincentrum in de buurt.

Daarna begon de EOD met het onklaar maken van een explosief dat in de auto werd gevonden. Het lukte het ontstekingsmechanisme te scheiden van het explosieve materiaal. Daarna was de situatie volgens de politie onder controle en konden de bewoners terug naar huis.

De auto is volgens de politie betrokken geweest bij 'minimaal één plofkraak'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is het aantal misdrijven in jouw woonplaats gestegen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore