Onderzoek onder weigeraars

'Late start campagne gaf te veel ruimte aan vaccintwijfel'

10 september 2021 08:50 Aangepast: 10 september 2021 09:07
Veel jongeren haalden een Janssen-vaccin, omdat hier maar één prik voor nodig is. Beeld © ANP

Een onderzoek onder vaccinweigeraars wijst uit dat de overheid te weinig oog heeft gehad voor groepen in de samenleving die moeilijk bereikbaar zijn of extra informatie nodig hebben. Daardoor werd er te veel ruimte geboden aan vaccintwijfel.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het LUMC, de Erasmus Universiteit en de Haagse Hogeschool, meldt de Volkskrant.

De ziekenhuizen in Nederland hebben nu vooral te maken met coronapatiënten die niet gevaccineerd zijn. Op dit moment heeft 90 procent van de patiënten geen inenting gehad.

Spookverhalen

Volgens oud-minister Jet Bussemaker, die nu als hoogleraar is verbonden aan het LUMC, kwam erin de campagne van de overheid te laat aandacht voor mensen die geen prik wilden halen. 

Omdat niet direct geprobeerd is om kwetsbare groepen te bereiken, konden spookverhalen en complottheorieën maar rond blijven gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongevaccineerde coronapatiënten behandelen: 'Soms voel je irritatie'

Volgens Bussemaker werd volop ingezet op grote vaccinatiestraten, maar werd 'daardoor ook vrij snel afgestapt van maatwerk'.

Begrijpelijke informatie

"Parallel aan de grootschalige campagne had men ook direct de wijken in moeten gaan met begrijpelijke informatie voor iedereen. Dat had echt een verschil kunnen maken."

Volgens de hoogleraar is er te weinig gedaan met de kennis die er al was over moeilijke groepen. "Uit ons onderzoek blijkt dat het vooral mensen betreft uit kansarme wijken, met een lage sociale status en soms een taalachterstand, die wantrouwend zijn naar de overheid en instituten als het RIVM. Deze groepen hebben moeite om een goede, gewogen keuze te maken, omdat ze veel door elkaar halen: ze stellen nepnieuws gelijk aan betrouwbare informatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vaccinatiegraad in jouw gemeente: Urk het laagst, Schiermonnikoog het hoogst

Bussemaker vreest ongelijkheid: "We moeten uitkijken dat niet vooral mensen met sociale problemen, of bijvoorbeeld een lagere opleiding ziek worden."

Daarnaast ging het ook mis door het beleid dat steeds veranderde. Eerst zou er geen sprake zijn van bijvoorbeeld mondkapjes of een vaccinatiebewijs. "Mensen zien dat, onthouden het. Als het dan alsnog gebeurt, wekt dat argwaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore