Ga naar de inhoud
Paar centimeter

550 nieuwe vrachtwagens Defensie zijn te hoog, mogen weg niet op

De Scania Gryphus, waarvan Defensie er 2800 gekocht heeft. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Defensie kan voorlopig geen gebruikmaken van 550 nieuwe vrachtwagens in combinatie met een speciale container. De combinatie van de Scania Gryphus vrachtwagen en de zogeheten ISO-standaard 8-voet container blijkt net een paar centimeter te hoog om op de openbare weg te mogen.

Volgens de Wegenverkeerswet mogen voertuigen hoger dan 4 meter niet de openbare weg op. Het ministerie gaat nu ontheffing vragen waardoor de vrachtwagens met container toch 'voor bepaalde tijd en specifieke routes in Nederland' de weg op mogen. Zolang hier geen toestemming voor is, blijft de combinatie in de garage.

Nieuwe metingen

De leverancier heeft aangegeven het probleem te zullen oplossen als uit zijn metingen ook blijkt dat de combinatie te hoog is, schrijft demissionair defensieminister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. In juli meldde het ministerie nog aan de Kamer dat alle Scania's op de openbare weg mogen rijden. Nieuwe metingen geven aan dat ze toch te hoog zijn, aldus de minister.

Rekenkamer
Lees ook:
Rekenkamer schiet bezuinigingstactiek Defensie aan flarden

Defensie heeft ruim 2800 Scania Gryphus-vrachtwagens aangeschaft. Daarvan krijgen er meer dan 1600 een ISO-standaard 8-voet container. De container kan bijvoorbeeld dienen als werkplaats of commandopost. De andere Scania's worden uitgerust met een laadbak. Er zijn er nu zo'n 550 containers afgeleverd. De rest wordt de komende jaren geleverd.

Hoger op de wielen

De Scania Gryphus staat hoger op de wielen. Hier is bewust voor gekozen omdat mensen in de vrachtwagen zo beter worden beschermd tegen bermbommen. Ook kan het voertuig daardoor beter in moeilijk bereikbaar terrein worden ingezet, aldus Defensie. Eerder dit jaar werd bekend dat de nieuwe vrachtwagens te groot zijn voor de garages op de kazerne in Oirschot.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update