Hoge prijs

Deze Nederlander leerde aanslagplegers vliegen: '9/11 heeft mijn leven vernietigd'

09 september 2021 16:37 Aangepast: 09 september 2021 18:13
Beeld © RTL, Videoland

Het leven van de Nederlandse vlieginstructeur Rudi Dekkers veranderde compleet toen hij op 12 september 2001 hoorde dat de mannen die een dag eerder de Twin Towers invlogen, twee van zijn leerlingen waren. Hij was degene die ze lesgaf op zijn vliegschool in Florida. En daarvoor betaalt hij een hoge prijs. "9/11 heeft mij destroyed."

Aanstaande zaterdag is het precies 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de aanslag op de Twin Towers van het World Trade Center, een van de grootste terreuraanslagen in de geschiedenis. 

In aanloop naar die datum vertelt Rudi zijn verhaal in de driedelige Videolanddocumentaire 'Rudi – Achtervolgd Door 9/11'.

Mohammed Atta en Marwan al-Shehhi Mohammed Atta en Marwan al-Shehhi

Ook Rudi zag de aanslag op tv gebeuren. "Het was voor mij een ver-van-mijn-bedshow. Maar we vonden het zo erg wat er gebeurde", vertelt hij.

En toen kreeg hij ineens dat belletje: Rudi, de FBI is hier. "Nou, wat ik toen voelde. Want ik realiseerde me gelijk dat de twee studenten over wie ze het hadden, Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi waren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheime documenten aanslagen 11 september mogelijk openbaar

Mediastorm

Rudi belandde in een mediastorm en haalde het wereldnieuws. Zijn leven veranderde compleet.

Studentenaantallen in zijn vliegschool liepen terug, de Amerikanen zagen hem als de bad guy. Rudi verloor zijn bedrijven. Zijn vrouw trok het niet meer en ging terug naar Nederland. Kortom: Rudi's Amerikaanse droom veranderde van de ene op de andere dag in een ware nachtmerrie.

Bekijk ook: Rudi Dekkers in aangrijpende docu over aanslagen van 9/11

Mensen over de hele wereld zagen hoe de Twin Towers in elkaar zakten, nadat twee vliegtuigen erin vlogen. Zo ook de Nederlandse Rudi Dekkers, die op dat moment in Amerika woonde en waarbij later bleek dat hij de terroristen had leren vliegen.

Op liefdesgebied vond hij opnieuw het geluk. Hij kreeg een vrouw en een kind. Het leek weer beter te gaan. Rudi leek zijn leven op de rit te hebben.

Tot het in 2012 weer helemaal misging. Rudi werd op de luchthaven van Houston opgepakt met 18 kilo cocaïne en 860 gram heroïne. Zijn straf: vier jaar cel. Rudi belandde in de gevangenis in Texas.

Na die vier jaar vertrok hij naar de Dominicaanse Republiek. Maar heel lang bleef hij niet op vrije voeten, want in 2019 werd Rudi opnieuw opgepakt. Dit keer gewoon in Nederland, op Schiphol.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Hij verkeerde in nood, zegt hij zelf, en slikte meer dan 100 bolletjes. "Er was geen voedsel voor de baby, helemaal niks." 

Compleet aan de grond

Een deel van zijn straf zat hij uit, maar tijdens zijn verlof vertrok hij naar de Dominicaanse Republiek. En dus moet hij in Nederland nog altijd 3 maanden cel uitzitten. Iets wat hij naar eigen zeggen nog van plan is.

Toch zou hij het zo weer doen, zegt hij. "Als ze gevraagd hadden: wil je 100 kilo cocaïne vervoeren, had ik ook ja gezegd. Ik zat compleet aan de grond. 9/11 heeft mij destroyed." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore