Ongeloof en woede

Ooggetuige doodsteken moeder (34): 'Heb gelijk de kinderwagen weggedraaid'

09 september 2021 15:05 Aangepast: 09 september 2021 15:15
Bloemen aan het Ploossche Hof in Den Bosch. Beeld © RTL Nieuws

Ongeloof, woede en heel veel tranen voeren de boventoon op de plek in Den Bosch waar gisteren een 34-jarige vrouw werd doodgestoken. De verdachte: haar 31-jarige ex-vriend en de vader van hun 1-jarige kindje. Buurtbewoners, hulpverleners en ooggetuigen kwamen vanmiddag samen om stil te staan bij wat er is gebeurd. "Je vraagt je af hoe dit in godsnaam mogelijk is, maar het is toch gebeurd."

De 34-jarige vrouw liep gisteren met haar kinderwagen aan het Ploossche Hof in Den Bosch toen ze uit het niets werd neergestoken. Aan dat hof wonen haar ouders, waar ze vaak op bezoek was. Aan datzelfde hof ligt ook een supermarkt, die op dat moment druk bezocht werd.

Veel mensen zagen dan ook hoe de man gisteren op de vrouw begon in te steken. Zo ook Riny van der Donk (71). Wat hij zag, omschrijft hij als 'de slechtste film ooit', zo vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik hoorde gegil, keek achterom en zag toen hoe hij op haar in aan het steken was. Zo ontzettend heftig. Er schoten drie dingen door mijn hoofd die ik kon doen: 112 bellen, de man pakken, of de vrouw helpen." 

Riny van der Donk in Den Bosch Riny van der Donk in Den Bosch

Riny besloot de hulpdiensten te alarmeren en tegelijkertijd naar de vrouw te gaan om haar te helpen. "Ze lag in een enorme plas met bloed, dus ik draaide gelijk de kinderwagen om zodat de baby niets kon zien. Natuurlijk weet je niet of zo'n jong kindje hier iets van meekrijgt, maar dat doe je gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte doodsteken vrouw Den Bosch is vader van haar kind

Op dat moment was de ex-vriend van de vrouw op de vlucht geslagen. Riny zag hem nog even, probeerde hem zelfs nog pootje te haken, maar hij wist toch te ontkomen. Een ooggetuige, die vanmiddag een bloemetje kwam leggen, vertelt hoe het daarna ging: "Een man sprong uit zijn auto en ging de dader achterna, zo dapper. Daarna is een vriend van mij ook gaan rennen. Hij is veteraan en ze hebben hem uiteindelijk op de grond gekregen. Ongelooflijk dat ze dit durfden, dat hoor je niet vaak meer."

'Hij riep nog: sorry'

Riny zag daarna hoe de man op de grond zat, op zijn knieën met zijn handen voor zijn hoofd. "Hij riep nog: sorry, sorry, sorry."

Op de plek waar de vrouw werd doodgestoken, worden vandaag bloemen neergelegd. Op de plek waar de vrouw werd doodgestoken, worden vandaag bloemen neergelegd.

De ouders van de vrouw, het 1-jarige kindje en sommige hulpverleners zoals Riny werden opgevangen in de naastgelegen basisschool. "De vrouw werd door hulpverleners geholpen op straat, we hoopten zo dat ze het zou overleven. Toen we het slechte nieuws te horen kregen, was dat heel heftig."

'Hoe is dit in godsnaam mogelijk?'

Het blijft de grote vraag in de buurt: hoe kon het zo misgaan? Wat moet er zijn gebeurd dat je dit op klaarlichte dag doet, bij de moeder van je eigen kind? Tinny, de buurman van de ouders van het slachtoffer, kan het ook niet begrijpen. "Je vraagt je af hoe dit in godsnaam mogelijk is, maar het is toch gebeurd. Het was zo'n aardige, spontane vrouw. Het is een grote klap voor iedereen die haar kende, en natuurlijk dus ook voor haar ouders. Ik was gisteravond bij ze, zij zitten er helemaal doorheen."

Hulpverleners, op de plek van het incident. Hulpverleners, op de plek van het incident.

Ook voor de mensen die haar niet kenden, is de klap groot, is te zien aan de vele buurtbewoners die bloemen komen leggen. Zo lopen de tranen bij Bosschenaar Sussan over haar wangen. "Ik ken haar niet, en ik heb gisteren alleen de man zien wegrennen, maar toch heb ik de hele nacht niet kunnen slapen. Dit is gewoon verschrikkelijk en mag nooit gebeuren. Hoe kan dit?"

Riny heeft inmiddels al een bijeenkomst gehad met hulpverleners en ooggetuigen die gisteren als eerste bij de steekpartij aanwezig waren. Het geeft hem steun. "Het was heel emotioneel om weer bij elkaar te zijn. We zijn naar de plek gelopen waar het is gebeurd en hebben bloemen neergelegd. Niemand hield het droog."

De verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore