Ga naar de inhoud
Miljoenen subsidie

Het mag, maar 'niet chic': koning doet kroondomein gewoon op slot

Archieffoto. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander sluit volgende week weer een groot deel van Kroondomein Het Loo voor lange tijd af. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst aan RTL Nieuws. Gisteren werd bekend dat hij dat vanaf volgend jaar niet zomaar meer kan doen als hij nog subsidie wil krijgen voor het natuurgebied.

Een groot deel van het Kroondomein Het Loo in Apeldoorn wordt jaarlijks van 15 september tot en met 25 december afgesloten. Die periode wordt onder meer gebruikt om edelherten rust te geven tijdens de bronsttijd en voor het 'effectief en optimaal kunnen uitoefenen van de aantalsregulatie', het afschieten van bijvoorbeeld damherten en zwijnen.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat de Oranjes in die periode zelf jagen op wild. De koning heeft er overigens nooit een geheim van gemaakt dat hij voorstander is van jacht. 

Afzien van subsidie

Gisteren werd bekend dat vanaf volgend jaar voor de koning dezelfde regels gelden als voor andere beheerders van natuurgebieden die subsidie voor onderhoud en beheer ontvangen. Het kroondomein krijgt elke vijf jaar 4,7 miljoen euro.

Een van die voorwaarden die bij die subsidie hoort is dat het gebied 358 dagen per jaar is opengesteld voor het publiek. Het Loo, het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, voldoet al jaren niet aan die voorwaarde vanwege die lange sluiting tijdens het jachtseizoen. 

Alleen als de koning afziet van de subsidie, mag hij nog zelf bepalen wanneer het natuurpark open of gesloten is. Het is nog niet duidelijk waarvoor de koning zal kiezen. Hij heeft nog tot 1 januari om de nieuwe subsidie aan te vragen, meldt het ministerie van Landbouw.

Koning
Lees ook:
Koning krijgt geen subsidie meer voor kroondomein als het wekenlang gesloten blijft

Dat de koning het gebied vanaf 15 september weer sluit, is juridisch in de haak, zegt Paul van Bovend'eert, hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. "Hij mag het domein sluiten en misschien had hij al allerlei plannen gemaakt voor jacht en gebruik. Hij heeft het recht om dat volgens de oude voorwaarden te doen."

'Gelijke monniken gelijke kappen'

De Faunabescherming en de Partij voor de Dieren demonstreren al jaren tegen de sluiting tijdens het jachtseizoen. Voor hen is vooral het afschieten van dieren het probleem. Veel Tweede Kamerleden hebben er moeite mee dat het natuurgebied zomaar voor maanden wordt afgesloten voor natuurliefhebbers. 

Kamerlid Joost Sneller van D66: "Strikt formeel mag de koning het kroondomein dit jaar nog sluiten. Maar hij heeft zelf gezegd dat wat hem betreft geldt: gelijke monniken gelijke kappen. Voor de subsidie die hij ontvangt, zou dat dus openstelling gedurende het hele jaar betekenen. Het zou chic zijn als hij daar nu al naar handelde."

"Gelijke monniken, gelijke kappen", dat zei de koning inderdaad deze zomer tijdens een gesprek met de pers. Hij wil dat 'Het Loo precies hetzelfde wordt behandeld als alle andere grote landgoederen in Nederland'.

Maar dit jaar nog niet dus.

Is dat wel slim van de koning, afsluiten terwijl hij weet dat er een einde gemaakt wordt aan zijn uitzonderingspositie? "Het is lastig in te schatten of zijn imago hieronder lijdt", zegt Sander Paulus, Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws. "De discussie over het kroondomein en het volledig openstellen daarvan loopt al jaren en heeft ondanks verschillende publicaties en vragen in de Tweede Kamer niet tot grote ophef in de samenleving geleid."