'Geen smaadzaak'

Belgische rechter doet geen uitspraak over klacht Willem Engel over Belgische viroloog

09 september 2021 10:45 Aangepast: 09 september 2021 10:58
Viroloog Marc Van Ranst (links) en Willem Engel. Beeld © ANP

De Belgische rechter heeft besloten geen uitspraak te doen in de zaak die Viruswaarheid-voorman Willem Engel had aangespannen tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. De klacht over smaad en laster hoort niet in de rechtbank thuis, vindt de rechter.

Engel sleepte Van Ranst voor de rechtbank van Mechelen omdat die hem zou hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. Viroloog Van Ranst, een van de gezichten van de strijd tegen corona in België, zou zich daarmee hebben bezondigd aan smaad en laster. Van Ranst doet de zaak af als aandachttrekkerij en een poging hem te intimideren en van zijn werk te houden.

Maar Van Ranst deed de gewraakte uitlatingen in de krant en op Twitter, constateerde de rechtbank. Voor delicten in de pers is een andere procedure, met een burgerjury. Voor zo'n rechtszaak gelden, anders dan voor een smaadzaak als deze, veel strengere voorwaarden. De rechter volgt daarmee het Openbaar Ministerie, dat de rechtbank hierop al had gewezen.

'Curieuze gedachtegang'

Engel die spreekt van een 'curieuze gedachtegang' van de Mechelse rechtbank, kan nog in beroep gaan tegen het oordeel. Hij is teleurgesteld, maar zegt: "We zien wel vaker dat rechters er niet aan willen. Dan ligt het in ieder geval niet op hun bordje en branden ze zich er niet aan."

Eerder zei hij al te overwegen net als in Nederland aangifte te doen tegen de rechtbank als het vonnis in zijn nadeel zou zijn. Maar 'deze rechter heeft verwezen naar een ander hof, ik kan hier niet zeggen dat de rechter volledig verzaakt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitterruzie voor rechter, aanhangers Willem Engel gooien met stoelen

Strijd tegen Van Ranst niet voorbij

De Viruswaarheid-voorman heeft inmiddels niet alleen een tweede smaadzaak aangespannen, maar wil Van Ranst ook voor de rechter zien voor valsheid in geschrifte. De viroloog, die in de rechtszaal zijn eigen verdediging voerde, zou de tegenpartij andere stukken hebben aangeleverd dan de rechtbank.

Gister verzuchtte Van Ranst in interviewprogramma College Tour dat Engel hoe dan ook gewonnen heeft. "Als mensen Van Ranst voldoende in rechtbanken zien zullen ze toch denken: die zal wel iets fout gedaan hebben." Engel heeft inmiddels een tweede, vergelijkbare rechtszaak aangespannen omdat Van Ranst hem opnieuw zou hebben belasterd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore