Ga naar de inhoud
Gezamenlijke verklaring

Gemeenten rond Tata Steel zijn vervuilende fabriek zat

Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Gemeenten in de IJmond trekken vandaag aan de bel, omdat ze klaar zijn met staalbedrijf Tata Steel. In de Volkskrant zeggen wethouders van Beverwijk, Heemskerk en Velsen niet meer te accepteren dat het bedrijf voor vervuiling en overlast zorgt.

Niet eerder liet de lokale politiek zich zo nadrukkelijk uit over de perikelen rond Tata Steel. In een gezamenlijke verklaring stellen de gemeenten klaar te zijn met de staalfabrikant, waarvan is gebleken dat zijn uitstoot de gezondheid van bewoners in gevaar brengt. De gemeenten spreken zelf van 'veranderende tijden'.

Rapport RIVM

"Iedereen profiteerde van de Hoogovens, als belangrijke werkgever en als aanjager van de economie in de regio", zegt Brigitte van den Berg, D66-wethouder van Beverwijk in de krant. "De overlast en mogelijke gezondheidsrisico's werden daarbij voor lief genomen."

De kwestie kwam op gang na een rapport van het RIVM vorige week. Daaruit blijkt dat de al langer bestaande vermoedens over de schadelijke gevolgen van de vervuiling van de fabriek van Tata Steel kloppen.

Geschokte
Lees ook:
Geschokte reacties op onderzoek RIVM: 'Kan Tata Steel wel blijven bestaan?'

De belangrijkste conclusie: de stofregens die neerdalen in de omgeving van het staalbedrijf kunnen een 'ongewenst effect' hebben op de gezondheid van kinderen. Vooral in Wijk aan Zee is de hoeveelheid schadelijke deeltjes groter.

Debat Tweede Kamer

De provincie Noord-Holland vroeg zich daarna hardop af of de fabriek, die al meer dan 100 jaar in IJmuiden staat, wel op deze manier kan blijven bestaan. Het provinciebestuur gaf na publicatie van het rapport aan dat het wil dat de landelijke politiek in actie komt.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van de staalfabriek.