Primair onderwijs

'Werkdruk en lage lonen, maar leraren zijn tevreden met baan'

09 september 2021 05:27
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Ze hebben vaak te maken met hoge werkdruk en lage lonen, maar leraren en begeleiders in het primair onderwijs zijn desondanks tevreden met hun baan. Liefst 85 procent zegt het goed naar de zin te hebben op zijn of haar school.

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2021, schrijft het AD. Het onderzoek verschijnt vandaag. 

Werkdruk 

De leerkrachten geven aan dat ze vooral te spreken zijn over de inhoud van hun werk, het soort (vaak vaste) dienstverband en de werkzekerheid. Aan de andere kant ervaren de ondervraagden veel last van werk druk: 61 procent van de juffen en meesters zegt daar last van te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken op school met achterstandsleerlingen: 'Je bent hun veilige haven'

Een deel van de leraren vindt dat het werk emotioneel is en ervaart daarbij stress, zo blijkt uit de analyse. De werkdruk zal de komende jaren nog groter worden door een tekort aan leraren. Veel van hen gaan de komende jaren met pensioen, terwijl het aantal leerlingen nauwelijks daalt (en in sommige gemeenten zelfs stijgt). 

Verkleinen loonkloof

Uit prognoses blijkt dat er in 2025 in het primair onderwijs een extra tekort wordt verwacht van 1430 voltijdbanen. Volgens de onderzoekers ligt de oplossing in het verkleinen van de loonkloof met het voortgezet onderwijs. Ook vinden ze dat schoolorganisaties zelf meer te zeggen moeten krijgen over het beleid. 

"Er moet structureel worden geïnvesteerd in het onderwijs", zegt Ton Groot Zwaaftink van het Arbeidsmarktplatform PO. "Met een structurele salarisverhoging kunnen schoolbesturen hun leraren behouden en nieuwe leraren aantrekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden voor onderwijs: 'Lerarentekort wordt er alleen maar groter door'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore