Ga naar de inhoud
Nieuwe snelwegen nog nodig?

Onderzoek: ook op langere termijn minder files door thuiswerken

Dit beeld zal ook op lange termijn minder vaak te zien zijn. Beeld © ANP

Door de coronapandemie werd het minder druk op de wegen, maar ook op lange termijn zullen er minder files zijn. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van data-onderzoek en navraag onder thuiswerkers. Vooral de drukte in de spits zal afnemen omdat er meer mensen blijven thuiswerken.

Ze adviseren de overheid dan ook om nog eens goed na te denken over geplande miljardeninvesteringen in het wegennet en openbaar vervoer door het veranderde reisgedrag. Het mobiliteitssysteem is namelijk voor een groot deel gebaseerd op piekbelastingen, terwijl die pieken juist minder extreem worden.

Buiten de spits

Wel zal het aantal vervoersbewegingen naar verwachting gelijk blijven ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat komt omdat mensen wel vaker op pad gaan, bijvoorbeeld om te winkelen of op visite te gaan. Die reisbewegingen compenseren de daling van het aantal kilometers voor woon-werkverkeer.

Het grote verschil met de tijd voor corona is echter dat deze 'nieuwe' ritten vooral buiten de spits plaatsvinden en vaak korter zijn dan naar het werk. Verder kunnen werknemers door de optie om thuis te werken makkelijker zelf bepalen wanneer ze naar hun werk afreizen, en daarmee de spits mijden.

Veel
Lees ook:
Veel minder verkeersboetes door corona, staat loopt 48 miljoen mis

Het effect van thuiswerken op de woningmarkt lijkt voorlopig beperkt, zegt het PBL. Wel constateren de onderzoekers dat zich minder mensen in de Randstad of andere steden vestigen en het verschil tussen de huizenprijzen in de Randstad en de rest van Nederland kleiner aan het worden is.

Kantoorruimte 

Op het gebruik van de hoeveelheid kantooroppervlak heeft thuiswerken naar verwachting ook weinig effect, aldus de onderzoekers. De grootste veranderingen zullen waarschijnlijk te zien zijn in het gebruik van het kantoor zelf. Zo is er vooral meer behoefte aan overlegruimten en minder aan werkplekken.

Door de aangetoonde voordelen van werken vanuit huis, moet thuiswerken in de werkcultuur van bedrijven een volwaardige status krijgen, vinden de onderzoekers. De overheid moet hierbij helpen door afspraken te maken met werkgevers en werknemers.

Bekijk ook: Files oplossen doe je zelf

01:18
Een beetje focus op de weg kan al veel fileleed voorkomen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update