Ga naar de inhoud
Kamer vandaag geïnformeerd

Koning krijgt geen subsidie meer voor kroondomein als het wekenlang gesloten blijft

Kroondomein Het Loo is een deel van het jaar gesloten. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander mag Kroondomein Het Loo niet meer afsluiten als hij nog steeds subsidie wil krijgen voor het natuurgebied. Voor de koning gaan volgend jaar dezelfde regels gelden als voor andere ontvangers van subsidie voor natuurgebieden.

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorwaarde

Een voorwaarde voor het krijgen van openstellingsubsidie voor natuurgebieden is dat het gebied 358 dagen per jaar is opengesteld voor het publiek. Het Loo voldoet al jaren niet aan die voorwaarde.

Het Loo is, op de paleistuin na, gesloten voor publiek in de periode 15 september tot 25 december. Rust voor het daar levende wild is het argument. Maar het vermoeden bestaat dat de Oranjes in die periode jagen op wild.

'Subsidie
Lees ook:
'Subsidie voor Kroondomein Het Loo onrechtmatig verleend'

Mogelijk komt er nu een einde aan die langere sluiting van het park. Alleen als de koning afziet van de subsidie, mag hij nog zelf bepalen wanneer het natuurpark op de Veluwe open of gesloten is. Het is nog niet duidelijk waarvoor de koning zal kiezen.

Beheer en ophef

Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning, maar is eigendom van de Staat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) verstrekt in totaal 4,7 miljoen euro natuursubsidie aan de koning voor de periode 2016 - 2021.

Al jaren is er ophef over de subsidieverlening voor het Kroondomein. In 2018 werd er al een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen door steun van D66, PvdA, PVV, GroenLinks, SP, 50PLUS en DENK, waarin de regering gevraagd werd ervoor te zorgen dat het gebied ten minste 358 dagen per jaar geopend is. Zij kregen nooit antwoord van premier Rutte.

Kamer:
Lees ook:
Kamer: subsidie kroondomein Het Loo stoppen als kabinet het niet openstelt