'Anders dan in het wild'

Actie tegen Dolfinariumkaartjes Jumbo: zijn de dolfijnen er ongelukkig?

07 september 2021 17:56 Aangepast: 07 september 2021 20:49
Het Dolfinarium in Harderwijk (archieffoto). Beeld © ANP

Een dierenorganisatie maakt zich boos over een actie van Jumbo. De supermarkt verkoopt kortingskaartjes voor het Dolfinarium. "Stunten met wilde dieren kan niet door de beugel."

"Moedig samen met ons Jumbo aan om geen kaarten meer te verkopen voor het Dolfinarium", staat op de site van dierenorganisatie World Animal Protection. De organisatie stelt dat 'stunten met wilde dieren niet door de beugel kan'. 

Anders dan in het wild

"Details over dolfijnenwelzijn laat ik even achterwege, dat is niet mijn expertise", zegt Fadia Al Abbar, zeebioloog en onderzoeker aan de Wageningen University. "Maar we weten wel dat dolfijnen in gevangenschap, zoals in het Dolfinarium, niet zo kunnen leven zoals dolfijnen in het wild leven."

Al Abbar doet momenteel onderzoek naar dolfijnen bij de Azoren, bij Portugal. "Wij volgen dolfijnen urenlang", vertelt ze. "Per dag soms wel tien uur. Daardoor kunnen we heel goed zien wat ze doen, hoe ze zich gedragen in het wild."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten eist aanpassing verblijven en shows Dolfinarium

Door dat soort onderzoek weten Al Abbar en haar collega's dat dolfijnen in het wild in groepen leven. "Ze doen alles samen, ze zoeken hun voedsel samen, ze jagen samen, en ze zorgen samen voor hun kalfjes."

En die groepen zijn groot: soms zijn ze wel met meer dan honderd. "Dat kan niet in het Dolfinarium, daar leven ze niet met zo veel." Bovendien zwemmen dolfijnen niet alleen lang, maar ook ver. "We hebben gezien dat ze binnen vijfenhalf uur tijd zó 50 kilometer afleggen. Dat is in een bassin niet mogelijk."

Nieuwe verblijven

Vandaag meldde het Algemeen Dagblad dat het Dolfinarium uiterlijk in 2029 volledig moet vernieuwen: demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eiste dat na een kritisch rapport van de commissie Dierentuinen. 

De verblijven van de dolfijnen en zeeleeuwen moeten worden vergroot, zowel qua breedte als diepte. Daarnaast moeten er enkele extra leefruimtes voor de dieren komen en moet het Dolfinarium met een zandbodem en bijvoorbeeld regeneffecten gaan werken, zodat de omgeving van de dieren natuurgetrouwer wordt. Al eerder dit jaar stopte het Dolfinarium met 'circusachtige shows'. 

Reactie Jumbo en Dolfinarium

De Jumbo wil klanten 'een ruim en divers aanbod aan uitjes bieden', en een van die keuzes is een dagje weg naar het Dolfinarium, bevestigt een woordvoerder. "Wij zullen ons aanbod voor volgend jaar heroverwegen."

Ook bij het Dolfinarium hebben ze gehoord van de actie van World Animal Protection. "Het Dolfinarium is tegen deze actie", laat Alexander Tiebot per mail weten aan RTL Nieuws. Hij is parkmanager van het zoogdierenpark. "We gaan verder niet inhoudelijk in op de actie zelf."

Al Abbar denkt dat de bassins, hoeveel tijd en geld en mankracht er ook in wordt geïnvesteerd, nooit op kunnen tegen de echte zee. Neem bijvoorbeeld de wanden van zo'n bassin: de kaatsen geluiden terug die de dolfijnen maken. Vanuit hun kop maken de zoogdieren onder water hoge pieptonen, en in het wild weerkaatsen die tegen bijvoorbeeld voedsel. Op die manier kunnen ze jagen, maar ook hun weg zoeken of gebruiken ze het om 'te socializen en te communiceren'.

"Ook dat kan niet echt in een bassin: het geluid dat een dolfijn in gevangenschap maakt, kaatst steeds terug. En dolfijnen kunnen tot wel 200 meter diep duiken: ook dat kan in een bassin niet." 

Eerder pleitte een dolfijnentrainer al voor sluiting van het Dolfinarium:

De trainer vreest voor het welzijn van de dolfijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore