Keuzevrijheid

Ongevaccineerde coronapatiënten behandelen: 'Soms voel je irritatie'

07 september 2021 17:12 Aangepast: 13 januari 2022 11:55
Links: Tom Dormans. Rechts: Michiel Gronenschild

De meeste mensen die in het ziekenhuis belanden met corona, zijn niet gevaccineerd. Artsen geven de best mogelijke zorg aan iedere patiënt zonder daar bij na te denken. Maar onbegrip is er soms ook. "Ik denk dat niemand in de zorg kan ontkennen dat je soms teleurstelling of irritatie voelt opkomen."

70 procent van de coronapatiënten in het Limburgse ziekenhuis Zuyderland is niet gevaccineerd. Longarts Michiel Gronenschild: "Dat respecteer ik. Het blijft een keuze van mensen zelf."

Maar krijgt hij zo'n patiënt op de spoedeisende hulp, dan gaat hij wel in gesprek. "Waarom is iemand niet gevaccineerd? Soms hoor je invoelbare argumenten over medicijnen of zwangerschap."

Teleurstelling en irritatie

Vaker hoor je andere argumenten, zegt hij. "Ik heb er geen tijd voor gehad, ik zal niet zo ziek worden of ik geloof niet in corona. Daar heb ik weinig begrip voor." 

Dat gaat nooit ten koste van de zorg, benadrukt Gronenschild. "We maken geen onderscheid." En hij laat het ook niet merken aan patiënten. "Maar ik denk dat niemand in de zorg kan ontkennen dat je als zorgverlener bij dat soort argumenten wel wat teleurstelling en zelfs wat irritatie voelt opkomen."

Michiel Gronenschild. Michiel Gronenschild.

Want in de afgelopen anderhalf jaar heeft hij echt veel ellende gezien, zegt hij. Ambulances die af en aan reden. Rijen brancards die stonden te wachten voor de eerste hulp. Patiënten die met relatief weinig klachten binnenkwamen en binnen een half uur op de intensive care aan de beademing lagen. "Dat was een indrukwekkend beeld."

Als er dan mensen zijn die zeggen: ik laat me niet vaccineren want mij overkomt dit niet, vindt hij dat lastig. "Die hebben niet gezien wat wij hebben meegemaakt." 

Zorgen over toekomst

Dat ziet hij ook bij collega's. "We hebben anderhalf jaar ontzettend hard gewerkt en dat doen we nog steeds. Maar mensen zijn wel moe, en zijn er klaar mee. We maken ons zorgen over nieuwe varianten in het najaar en wat er op ons afkomt qua corona, naast de enorme inhaalslag die we moeten maken. We zijn er nog niet, dat is het gevoel dat overheerst. Het is van enorm belang dat iedereen zich toch laat vaccineren. Daar kan leed mee voorkomen worden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gommers: rek is eruit op ic's, eventjes opschalen kan niet meer

Ook intensivist Tom Dormans, werkzaam in het Zuyderland, treft vaker patiënten die niet gevaccineerd zijn dan wel. Ook hij benadrukt dat hij iedereen precies dezelfde zorg geeft. "Iedereen heeft het recht om zich wel of niet te laten vaccineren."

Rokers met longkanker

Maar eerlijk is eerlijk, soms schiet het door zijn hoofd: op deze plek had iemand anders kunnen liggen. "Maar dat is een foute gedachte en dat hoor ik niet te denken, want dat denk ik ook niet bij mensen die met alcohol te hard hebben gereden en in het ziekenhuis belanden. Of bij rokers met longkanker."

Die hebben het ook zichzelf aangedaan, zegt hij. "Dat geldt voor een hoop dingen in het leven. We doen allemaal dingen die niet gezond zijn en waarvan we weten dat het beter is om het niet te doen."

"Deze mensen hebben zich kunnen laten vaccineren en hebben op de een of andere manier de keus gemaakt om dat niet te doen. Sommige mensen blijven tot de laatste snik ontkennen dat corona bestaat. En je hebt spijtoptanten die denken: had ik me maar laten vaccineren. En wij zijn er om iedereen te helpen."

Het is wel een probleem dat 1,8 miljoen mensen zich niet hebben laten vaccineren, zegt hij, want het risico is groot dat ze ziek worden. "Een patiënt met corona op de intensive care ligt gemiddeld 3 tot 4 weken op dat bed. Je zou dan heel veel andere mensen hebben kunnen behandelen. Nu is het te doen, met 8 tot 9 patiënten die continu op de ic liggen. Maar in het najaar kan het een probleem worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer kunnen we leven met, in plaats van strijden tegen corona?

Aantal niet-gevaccineerde mensen in de ziekenhuizen

Zo'n 90 procent van de coronapatiënten in ziekenhuizen is niet gevaccineerd, twitterde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge afgelopen week. 

Cijfers daarover worden op het coronadashboard niet getoond. Maar er zijn wel cijfers op basis van een rondvraag onder longartsen, half juli gedaan door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Uit die cijfers bleek dat destijds 74 procent van de coronapatiënten niet of maar voor een deel was gevaccineerd. 

Dat cijfer werd ook aangehouden in de Tweede Kamerbriefing door Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu van 18 augustus.

In het ziekenhuis Zuyderland is 60 tot 70 procent niet gevaccineerd. 20 tot 30 procent is deels gevaccineerd en 10 procent is volledig gevaccineerd, maar heeft last van onderliggend lijden. "Een enkeling is volledig gevaccineerd en heeft geen onderliggend lijden", zegt intensivist Tom Dormans. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore