Ga naar de inhoud
Ook andere overtreders bestraft

Boete en stadionverbod voor 13-jarige jongen om selfie met Memphis Depay

Beeld © AP

De KNVB is onverbiddelijk: alle bezoekers aan de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro die zaterdag in Eindhoven het veld op kwamen, krijgen een stadionverbod. Ook de 13-jarige Amin.

In totaal renden 16 fans het veld op, nadat Amin er in de slotfase van het duel in was geslaagd om ongehinderd een selfie te maken met Memphis Depay. De Amsterdamse jongen deed een dag later zijn verhaal.

Zijn ouders kregen vandaag in een telefonisch gesprek met de KNVB te horen dat hij, net als de andere veldbetreders, in principe vijf jaar lang niet in een stadion mag komen.

Moeder
Lees ook:
Moeder Amin over stadionverbod: 'Je hoopt op coulance, maar ik snap het'

Voor degenen voor wie het de eerste overtreding betreft, kan het stadionverbod worden verlaagd naar 15 maanden (en 45 maanden voorwaardelijk). Ze moeten dan een alternatieve straf aanvaarden.

Leeftijd

Iedereen die het veld op kwam, krijgt ook een boete. Die is normaal gesproken 450 euro, maar voor Amin heeft de KNVB zijn leeftijd meegewogen. Voor de jonge selfiemaker bedraagt de boete 100 euro.

Zijn moeder, Naima Chahman, die ook aanschoof bij Humberto, vertelde dat het 'nooit de bedoeling was' dat Amin het veld op zou rennen. Bekijk het gesprek hieronder:

Amin maakte selfie met Memphis tijdens Nederland - Montenegro

03:24
"Het is een hele rustige jongen en ik had absoluut niet verwacht dat hij zoiets zou doen."

Theo Pouw, voorzitter van Supportersclub Oranje, is blij met het stadionverbod voor Amin. Zelf had hij een Halt-straf ook goed gevonden, maar 'de KNVB kan hem niet naar Halt sturen'. "Ze kunnen alleen een stadionverbod geven. Dus ik kan me er prima in vinden", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Niet accepteren

"Het lijkt hartstikke leuk wat Amin heeft gedaan", zegt Pouw. "En iedereen vindt het vertederend. Maar je moet het niet toestaan. Andere kinderen dachten daardoor ook dat het mocht."

De voorzitter denkt terug aan de tijd dat er nog hekken stonden rond het voetbalveld. "15 jaar geleden. Omdat iedereen het veld opliep toen de hekken weggingen, is er een zero-tolerance-beleid afgesproken. Dus in dit geval moet je ook zeggen: hartstikke leuk, maar je moet het niet doen, dus je krijgt straf", zegt hij. Volgens Pouw is het niet wenselijk dat er in zo'n stadion weer hekken geplaatst moeten worden.

KNVB: vervelend en onveilig

De KNVB stelt in een reactie het volgende:

  • Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden. Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen.
  • Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals gelukkig zaterdag het geval bleek. Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo’n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen. Dit gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker 15 personen volgden zijn voorbeeld.
  • Om dit tegen te gaan, zijn er internationaal regels opgesteld voor bonden, clubs en bezoekers. De strafmaten liggen vast in de Richtlijn termijn stadionverbod.
Bron: RTL Nieuws