Besluit rechter

Kritisch rapport over veiligheid lhbti-leerlingen Gomarus mag toch openbaar

07 september 2021 11:13 Aangepast: 07 september 2021 12:56
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Beeld © ANP

De onderwijsinspectie mag een rapport over de Gomarus Scholengemeenschap in z'n geheel publiceren, dus zonder aanpassingen of weglatingen. Dat heeft de rechter besloten. De school in Gorinchem had de publicatie van het rapport aangevochten omdat de Inspectie van het Onderwijs concludeerde dat de school niet voldoende zorgde voor homoseksuele leerlingen.

Volgens de Gomarus Scholengemeenschap geeft het rapport een onjuist beeld van de situatie. Maar de voorzieningenrechter in Den Haag heeft besloten dat de inhoud van het rapport niet onrechtmatig is.

Op het rechte pad

In maart dit jaar vertelden acht oud-leerlingen van de school in NRC hoe homoseksualiteit op Gomarus wordt gezien als 'zonde tegen de natuur'. Drie vrouwelijke oud-leerlingen vertelden hoe ze door iemand van school in een kamertje werden opgesloten, waarna hun ouders werden opgehaald en ze gedwongen werden tegenover hen uit de kast te komen.

'Dit voelt als een overwinnig'

Marijn Baggerman, één van de oud-leerlingen van Gomarus die zijn ervaringen deelde in NRC, heeft vanochtend de hele tijd Rechtspraak.nl gerefresht. Daar werd de uitspraak gepubliceerd. "Dit voelt als een overwinning", vertelt hij tegen RTL Nieuws. "We hebben net met alle oud-leerlingen samen even gebeld."

"Ik had dit niet verwacht, maar hoopte er stiekem wel op. Het is voor mij de best mogelijke uitkomst, nu kan iedereen alles lezen. De onderwijsinspectie geeft ons voor een groot deel gelijk, we voelen ons gehoord, dit voelt als een bevestiging."

Zo werd geprobeerd de meisjes nog op tijd 'op het rechte pad' te krijgen. Dat vertelde oud-leerling Marijn vorige maand aan RTL Nieuws. "Dat is toch volkomen manisch! Het ergste wat je een kind van 15 aan kunt doen is het uit de kast laten komen tegenover z'n ouders terwijl het daar nog niet klaar voor is." 

Afwijken

De onderwijsinspectie stelde toen een onderzoek in. In het rapport (dat later vandaag dus alsnog wordt gepubliceerd) staat dat de school haar zorgplicht voor leerlingen met een lhbti-geaardheid onvoldoende nakomt. Volgens de inspectie heeft de school 'onvoldoende oog' voor de veiligheid van leerlingen die in denken of doen afwijken 'van wat algemeen gangbaar is'.

Ook stelt de inspectie dat het schoolbestuur en de schoolleiding 'bijdragen aan de instandhouding' van een onveilige situatie voor deze leerlingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

De Gomarus laat weten dat de school al aan de slag was gegaan met de aandachtspunten die in het rapport worden genoemd. "Het afgelopen halfjaar stond voor de school sterk in het teken van het thema veiligheid", zo valt in een verklaring te lezen.

"De schoolleiding is zich nog meer bewust geworden van het grote belang van dit thema, en zet zich er van harte voor in dat de Gomarus voor íedere leerling een veilige plek is."

'Aan de bak'

Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt het fijn dat er nu duidelijk is. "De school moet op een aantal punten flink aan de bak en we gaan ervan uit dat de school hiermee aan de slag gaat in het belang van de leerlingen", laat hij aan RTL Nieuws weten.

"Want elke leerling moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen op welke school dan ook."

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore