Vrees voor toename comazuipers: 'Extra hard feesten'

Er werden tijdens de twee lockdowns in Nederland fors minder jongeren opgenomen met een alcoholvergiftiging. Maar een inhaalslag dreigt, waarschuwt een kinderarts.
In 2019 werden er gemiddeld nog 24 jongeren per maand opgenomen op een alcoholpoli vanwege zogeheten intoxicatie. Tijdens de eerste intelligente lockdown vorig voorjaar daalde dat met 70 procent. Dat maakt kinderarts Nico van der Lely samen met promovenda Louise Pigeaud op uit onderzoek naar de gegevens van twaalf alcoholpoli’s van Nederland.
In de zomer van 2020 steeg het aantal comazuipers weer naar het oude niveau, maar tijdens de tweede lockdown in het najaar daalde het weer naar gemiddeld 10 jongeren per maand.

Leeftijd comazuipers gemiddeld iets hoger dan tien jaar geleden
De onderzoekers vermoeden dat minderjarigen door de sluiting van horeca en sportclubs moeilijker aan alcohol konden komen. Van der Lely: "Ook omdat supermarkten de leeftijdcontroles doorgaans beter handhaven. Daarnaast was er sprake van meer ouderlijk toezicht in huis, omdat veel mensen thuis werkten door de pandemie."
'Extra hard feesten'
Van der Lely, initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli van Nederland in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waarschuwt tegen 'extra hard feesten met veel alcohol' in de komende tijd, met name door minderjarigen.
"Zeker nu naast de horeca ook het hoger onderwijs en sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven om de rustige lockdownmaanden in te halen en extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen."