Chaotische situatie

'Nederlandse militairen stuurden Afghanen op evacuatielijst weg van vliegveld Kabul'

07 september 2021 07:45 Aangepast: 07 september 2021 11:03
Mensen wachtten buiten bij het vliegveld in de hoop op een vlucht te komen. Beeld © Getty Images

In de chaos op het vliegveld van Kabul vorige maand is een aantal Afghaanse gezinnen door Nederlandse militairen weggestuurd, terwijl ze wél op de evacuatielijst stonden. Ze waren opgeroepen om te komen om geëvacueerd te worden, meldt de NOS.

De NOS sprak met betrokkenen en familieleden. Het gaat om zeker zes gezinnen; drie daarvan zitten nog steeds in Afghanistan.

De militairen die op het vliegveld verantwoordelijk waren voor de evacuatie, kregen te maken met het probleem dat ze de identiteitskaarten niet konden lezen. Er was niet altijd een tolk aanwezig die daarbij kon helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appen met een Afghaanse tolk in Kabul: 'Ik wil weg, kun je mij helpen?'

De gezinnen die weggestuurd werden, kregen de volgende dag van de Nederlandse ambassade te horen dat ze alsnog konden worden geëvacueerd. Maar niet iedereen slaagde erin het vliegveld te bereiken.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie zeggen in een reactie tegen de NOS dat de evacuatie plaatsvond onder 'zeer extreme en chaotische omstandigheden' en dat ze niet kunnen ingaan op individuele gevallen.

Nederland moest op 26 augustus de evacuatievluchten vanuit de hoofdstad Kabul staken. Daardoor konden lang niet alle mensen die daarvoor in aanmerking kwamen worden geëvacueerd. Hoeveel mensen precies zijn achtergebleven, is niet duidelijk.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een Nederlands paspoort die niet tijdig weg konden komen. Ook zitten er nog tolken vast en andere mensen die de afgelopen jaren in Nederlandse dienst hebben gewerkt, en daardoor mogelijk te duchten hebben van de nieuwe machthebbers. De betrokken landen beloven zich ervoor in te spannen dat deze mensen de juiste reisdocumenten krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland wil Turkije ondersteunen bij heropening luchthaven Kabul

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore