Onmenselijke omstandigheden

'Aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70 procent gestegen'

07 september 2021 02:51 Aangepast: 07 september 2021 06:33
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting is het afgelopen jaar met 70 procent gestegen. In 2019 waren er 261 mensen die in 'onmenselijke omstandigheden' werkten en soms ook hun inkomsten af moesten staan, vorig jaar waren er 449.

En deze cijfers laten waarschijnlijk slechts een klein deel van het probleem zien. Dat vertelde de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar gisteravond aan tafel bij Nieuwsuur. De meeste meldingen van arbeidsuitbuiting werden gedaan in de land- en tuinbouw.

Opvallende stijging

De afgelopen jaren schommelde het aantal meldingen altijd tussen de '200 en 250', legde Bolhaar uit. De plotselinge stijging naar 449 meldingen is daarom 'opvallend', vertelde hij.

Bekijk het hele fragment hier:

"Veel uitbuiting is onzichtbaar, omdat de slachtoffers er vaak niet meteen belang bij hebben om naar voren te komen", vertelde Bolhaar.

"Mensen zijn bijvoorbeeld bang hun baan kwijt te raken. Het probleem is veel groter dan deze cijfers aangeven."

Filipijnse vrachtwagenchauffeurs

"We moeten alles op alles stellen om slachtoffers te helpen", vertelde de rapporteur. Bolhaar schoof aan bij Nieuwsuur vanwege een zaak over vermeende arbeidsuitbuiting van Filipijnse vrachtwagenchauffeurs.

Die zaak is uiteindelijk geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM) omdat er niet voldoende bewijs was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwetsbare cliënten door zorgorganisaties ingezet voor criminele activiteiten

"Ik weet heel goed hoe ingewikkeld het is om dit te bewijzen", vertelde Bolhaar over de werkomstandigheden van de chauffeurs. Zij zouden onder druk zijn gezet en moesten weekenden doorwerken, maar dit was volgens het OM onvoldoende om te spreken van arbeidsuitbuiting.

Veel meer zaken voorleggen

Veel meer zaken over arbeidsuitbuiting moeten daarom volgens de rapporteur aan de rechters worden voorgelegd, zodat er jurisprudentie wordt gecreëerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie: 'Grote risico's aan onderkant arbeidsmarkt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore