Ga naar de inhoud
Nederland

'Gevaccineerd of niet, leerlingen mogen nooit geweigerd worden van schoolreisjes'

Een school die zelftesten adviseerde voor een schoolreisje kreeg ongelijk. Beeld © ANP

Het Colosseum in Rome, Louvre in Parijs of Buckingham Palace in Londen: voor veel leerlingen is een schoolreisje het hoogtepunt van het schooljaar. Maar door corona zitten scholen met een flinke puzzel. Wat is er mogelijk? En maak je onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde leerlingen?

"Scholen informeren heel veel en zijn echt aan het kijken naar wat wel en niet kan", zegt Ellen Weijand van Travel Inventive, een reisbureau gespecialiseerd in schoolreizen. Ze ziet dat scholen heel graag willen, maar ook nog zoeken naar de mogelijkheden. "Scholen vragen advies aan ons. Hoe gaan jullie met schoolreizen om? En vaccinaties, mogen we leerlingen daar vragen over stellen?"

Tieners
Lees ook:
Tieners aan de beurt voor coronavaccinatie: 10 vragen beantwoord

Sinds een paar maanden kunnen ook jongeren van tussen de 12 en 17 jaar zich laten vaccineren. Ongeveer een derde van de jongeren is nu volledig gevaccineerd en ongeveer de helft heeft ten minste een prik gehad. In veel landen gelden voor gevaccineerden andere regels dan voor niet-gevaccineerden. Dat zou in de praktijk betekenen dat een deel van de middelbare scholieren moet testen rondom een schoolreis en een deel niet. 

Alleen gevaccineerden mogen mee

Vandaag berichtte De Volkskrant over een middelbare school in Gorinchem die de ouders zelfs heeft laten weten alleen gevaccineerde leerlingen mee te nemen op buitenlandse schoolreizen (of leerlingen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt). Ook het reisbureau van Weijand krijgt dit soort vragen. "Scholen vragen: we willen alleen gevaccineerden meenemen, kan dat?"

Weijand wijst dan altijd op de maatregelen die er in het land van bestemming zijn. Meestal is er een vaccinatie-, herstel- of testbewijs nodig, oftewel: vaccineren is in geen enkel land verplicht om binnen te komen. Ook mag een school geen ongevaccineerde leerlingen uitsluiten, zegt Weijand.

Testen
Lees ook:
Testen in vakantielanden met gele kleurcode: zo moet dat

Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat scholen geen onderscheid mogen maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde leerlingen, zoals de school in Gorinchem van plan is. "Vaccineren is een vrijwillige keuze", zegt het ministerie tegen RTL Nieuws.

"Welke keuze jongeren ook maken: leerlingen mogen nooit geweigerd worden van schoolreisjes. De achterliggende gedachte is dat zo’n reis als extra activiteit onderdeel uitmaakt van het door de school georganiseerde programma en dat moet voor alle leerlingen toegankelijk zijn." 

Op reis in Nederland

Vanwege de coronaregels, en de enorme puzzel die het met zich meebrengt, kiezen veel scholen ervoor om hun schoolreizen dit jaar in Nederland te doen. De VO-raad (de vereniging van middelbare scholen) adviseert zijn leden ook om terughoudend te zijn met het organiseren van schoolreizen in een land waar specifieke coronaregels gelden.

Weijand ziet bij haar reisbureau verschillende scholen die dit jaar voor Nederland kiezen, maar ook een aantal met een buitenlandse reis 'on hold'. "Dat betekent dat de reis staat, maar met flexibele afspraken. Dat bekijken we per week"

Geen
Lees ook:
Geen versoepelingen op middelbare scholen: mondkapjes blijven verplicht

Spannend of het kan doorgaan

Het Dalton Spinoza Lyceum in Amsterdam kiest voor een meer optimistische aanpak: zij gaan gewoon door met de organisatie van buitenlandse reizen. "In oktober gaan we bijvoorbeeld naar Parijs", zegt rector Jan-Paul Beekman. Volgens hem is het een belangrijk onderdeel van het lesprogramma, voor alle leerlingen.

"Het is spannend of het allemaal door kan gaan", zegt Beekman. "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van het ontvangende land en wat de regels daar zijn." Volgens hem is een groot deel van de leerlingen gevaccineerd, maar voor de niet-gevaccineerden zal hij regelen wat noodzakelijk is. Beekman wil voorkomen dat er tweedeling komt tussen leerlingen, dus hij gaat alleen als alle leerlingen kunnen deelnemen aan de activiteiten.

En als de regels aanscherpen in het land waar ze naartoe willen? Dan is de keuze volgens Beekman duidelijk: "We willen het maximale doen. En als dat niet kan, dan is er geen alternatief programma."