Dwang niet langer taboe

'Vergevorderde kabinetsplannen voor uitkopen en onteigening boeren wegens stikstof'

06 september 2021 07:29 Aangepast: 06 september 2021 07:51
Beeld © ANP

Het ministerie van Financiën en het ministerie van Landbouw hebben rigoureuze plannen voor de aanpak van stikstofuitstoot. Ze willen honderden boeren gaan uitkopen en als het nodig is onteigenen. Daarmee moet de stikstofuitstoot in Nederland snel worden teruggebracht.

Dat schrijft NRC. Aan die plannen hangt wel een prijskaartje: de kosten kunnen oplopen tot 17 miljard euro. Het lijkt erop dat in de nieuwe plannen dwang niet meer wordt geschuwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De boeren protesteren weer: wat is er aan de hand?

Dat het demissionaire kabinet extra stikstofmaatregelen wil nemen, heeft te maken met het feit dat het steeds lastiger is om grote bouwprojecten te realiseren. Zo besloot de Raad van State in 2019 dat de bouw van onder meer een grote hoeveelheid woningen niet door kon gaan, omdat er door stikstof veel natuurschade werd veroorzaakt. 

Het is niet voor het eerst dat er naar de aanpak van de stikstofuitstoot wordt gekeken. Zo werd in de Eerste en Tweede kamer eerder dit jaar een stikstofwet aangenomen. Maar die wet zorgt vooral voor een langetermijnoplossing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevolgen strenge stikstofregels? 'Ongekende transformatie van landelijk gebied'

Volgens het kabinet is er meer nodig dan dat om ervoor te zorgen dat vergunningen voor grote projecten verkregen kunnen worden. Denk aan de bouw van een miljoen woningen.

De plannen werden afgelopen zomer uitgewerkt en zijn inmiddels ook al doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Bekijk ook: alles wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore