Gedwongen adoptie

Rechtszaak van 'afstandsmoeders' tegen staat uitgesteld

06 september 2021 07:40 Aangepast: 06 september 2021 11:03
Baby's uit de jaren '60 (de baby's hebben niets met het verhaal te maken). Beeld © Eigen foto

Vandaag zou de rechtszaak van afstandsmoeders tegen de staat beginnen. Maar wegens omstandigheden heeft de rechtbank de zaak opgeschort naar 24 september.

Het proces draait om vrouwen die gedwongen werden hun kind afstaan in de jaren zestig en eisen nu excuses voor de wijze waarop ze behandeld zijn.  De afgelopen jaren kwam er steeds meer aandacht voor de tienduizenden moeders die hun kind in de jaren 50 en 60 moesten afstaan. Trudy vertelde twee jaar geleden bijvoorbeeld dat ze op haar 22ste haar kind moest afstaan.

De reden zou zijn dat ze ongehuwd zwanger was geraakt. In die tijd kwam het veel vaker voor dat ongehuwde moeders gedwongen hun kind moesten afstaan.

Kinderen na geboorte weggehaald

Ze heeft haar kind nooit willen afstaan, vertelde ze, maar haar zoontje werd in februari 1968 onmiddellijk na de geboorte weggehaald. Ook Margot moest tegen haar wil haar kind afstaan, vertelde ze aan RTL Nieuws: "Ik heb hem nooit gezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trudy moest haar zoon afstaan en stelt nu Staat aansprakelijk: 'Het is mensonterend'

Uit onderzoek blijkt dat dit lot veel meer vrouwen trof

De Nederlandse overheid was destijds namelijk nauw betrokken bij de uitvoering van een discriminerend beleid om ongehuwde moeders van hun kinderen te scheiden, vertelde Trudy.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Margot moest tegen haar wil haar kind afstaan: 'Ik heb hem nooit gezien'

Kinderen afstaan

  • Vooral in de jaren 50 en 60 moesten veel jonge, ongetrouwde vrouwen onder druk van de familie hun kindje afstaan. 
  • Dat gebeurde vaak uit schaamte vanwege de ongewenste zwangerschap.
  • Naar schatting zijn er vanaf 1956 (invoering van de adoptiewet) zo'n 15.000 moeders die (gedwongen) afstand hebben gedaan van hun kindje, zodat het door een ander gezin kon worden geadopteerd. 
  • Stichting Fiom en stichting De Nederlandse Afstandsmoeder schatten dat er nog altijd een paar duizend vrouwen zijn die dit geheim met zich meedragen en uit schaamte hun verhaal niet met hun omgeving durven te delen, zelfs al is het tientallen jaren geleden.
  • De overheid begon vorig jaar een onderzoek naar de omstandigheden waarbinnen vrouwen in die jaren afstand deden van hun kinderen.

Schuld en spijt

Met de zaak willen de initiatiefnemers ook andere vrouwen die ooit gedwongen afstand hebben gedaan van hun kind, de mogelijkheid bieden 'de last van schuld en spijt van zich af te schudden.'

Ze willen 'de ware oorzaak van de traumatische scheiding bij de werkelijke schuldige neerleggen' en zo ook lotgenotes een stap verder kunnen laten zetten om het 'trauma van verlies te verwerken.'

Discriminatie

Advocaat Lisa-Marie Komp vertelde vorig jaar dat de wet de staat verplichtte om de band tussen moeder en kind te beschermen. "Zo nodig moest de staat ook maatregelen nemen om moeders te ondersteunen, zodat zij hun kind zouden kunnen verzorgen. Het tegendeel is echter gebeurd. Bovendien was ook discriminatie verboden. Toch werden vrouwen gediscrimineerd omdat zij ongehuwd zwanger waren geworden."

Bekijk ook: Trudy vertelt over het moment dat haar kind werd weggevoerd

Onder druk van haar ouders moest Trudy haar pasgeboren zoon eind jaren 60 afstaan voor adoptie. Ze was ongehuwd zwanger geraakt en daar rustte in de jaren 50 en 60 een groot taboe op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore